Банкеръ Daily

Общество и политика

Комисията по отбрана подкрепи откриването на Висше военновъздушно училище

Проектът за откриване на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски", внесен от Министерския съвет на 10 април, беше единодушно подкрепен в парламентарната Комисия по отбрана днес. С този акт ще се отговори на повишените изисквания към обучението за усвояването на новата техника във ВВС, която трябва да бъде приета на въоръжение, става ясно от мотивите на вносителите.

Планираната годишна издръжка за училището, което трябва да функционира от началото на 2020 г., е за около 4.5 млн. лева.

В началото на април премиерът Бойко Борисов на среща с личния състав на факултета "Авиационен" към Националния военен университет и военно-въздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия обяви, че е предприето необходимото за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия като самостоятелно висше учебно заведение.

Предложението на правителството се прави въз основа на положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект. Новото висше военно училище се създава на базата на факултет "Авиационен" в структурата на Националния военен университет "Васил Левски".

Основен мотив за откриване на самостоятелно висше военновъздушно училище е нарастващата необходимост от промяна на модела за подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на военновъздушните сили и авиацията. В него ще се извършва обучение за придобиване на различните степени на висшето образование по акредитирани военни и граждански специалности за нуждите на Военновъздушните сили, Военноморските сили и други структури на въоръжените сили, Министерството на отбраната, както и на Министерството на вътрешните работи, гражданските авиационни институции и фирми, военно-промишления комплекс и научно-изследователските организации.

Подготовката на курсантите, военнослужещите, студентите и докторантите в новото училище ще се обезпечава от преподаватели на настоящия факултет "Авиационен" на Националния военен университет "Васил Левски", които ще бъдат преназначени във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски".

С акта на Народното събрание за откриване на Висшето военновъздушно училище се уреждат условията и редът, при които курсантите, военнослужещите, студентите и докторантите на съществуващия сега факултет "Авиационен" на Националния военен университет "Васил Левски" ще продължат и довършат обучението си в новото висше училище по същите учебни планове и специалности.

Припомняме, че с решение на парламента през 2002 г. Висшето военно общовойсково училище "Васил Левски", Висшето военно училище по артилерия и противовъздушна отбрана "Панайот Волов" в Шумен и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия бяха преобразувани във факултети на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

За необходимостта възстановяване на самостоятелността на ВВВУ "Г. Бенковски" се говори от години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във