Банкеръ Daily

Общество и политика

Комисията по образование подкрепи забраната за наргилета на закрито

Комисията по образование и науката прие на първо четене промените в Закона за здравето, с които се предлага въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито. Текстовете се обсъждат още от 2017 г., а законодателната инициатива е на група депутати от „Обединени патриоти“, начело с лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Симеонов аргументира предложението си с грижа за здравето на децата и подрастващите, като предвижда забраната да обхване всички наргилета, независимо дали са пълни с тютюн или плодови смеси. Вносителите посочват, че за разлика от пушенето на цигара, при пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето на пушещия, тъй като организма се излагана токсичната смес, която е до няколко десетки пъти по-голяма отколкото при пушене на цигара.

В мотивите към промените в закона обаче се изтъква аргументът, че наргилето е не по-малко вредно от цигарата, защото се вдишват вредни вещества.

От МОН декларираха подкрепа за закона, но подсетиха, че в ограничаването на зависимостите своята роля имат и родителите. От сдружението "България без дим" пък поискаха да бъдат забранени и всички видове електронни цигари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във