Банкеръ Daily

Общество и политика

Комисията по културата и медиите ще обсъжда промени в Закона за радиото и телевизията

Комисията по култура и медии в Народното събрание ще обсъжда на свое заседание законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, внесен от Министерски съвет на 30 октомври (първо гласуване). С тях ще се синхронизира законодателството ни с новите разпоредби на европейската директива за аудио-визуалните медийни услуги.

Проектозаконът предвижда Съветът за електронни медии да контролира и платформите за споделяне на видеоклипове, създава възможности за насърчаване на производството и разпространението на европейски произведения в услугите за видео по заявка, които трябва да имат поне 30% дял от европейското съдържание в каталога си и да гарантират видимостта на това съдържание.

До 18 ноември е срокът за обществено обсъждане на още един проект от Министерството на културата за изменения в медийния закон, които засягат основно финансирането на Българското национално радио и Българската национална телевизия. 

Заседание ще има и парламентарната Комисия по околната среда и водите. Депутатите ще обсъждат за второ гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, внесен от Министерски съвет на 18 септември.
В дневния ред е и предвидено и представяне и обсъждане за първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите, внесен от народния представител Станислава Стоянова и група народни представители на 23 октомври.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във