Банкеръ Daily

Общество и политика

Комисията по култура и медии изслуша кандидатките за членове на СЕМ

Депутатите от медийната комисия изслушаха кандидатите за член на СЕМ от квотата на парламента. Директорът на "Маркетинг и реклама" на НДК Ия Петкова-Гурбалова е предложена от БСП, а Галина Георгиева  - от ГЕРБ. Една от двете трябва да смени назначения през 2013-та година Иво Атанасов (предложен в регулаторния орган от социалистите).

Отговорите на въпросите за фалшивите новини, ролята на СЕМ в дебатите за свободата на словото, новия дигитален свят, ролята на обществените медии вълнуваха депутатите при препитването на Ия Петкова и Галина Георгиева. Ия Петкова каза, че СЕМ трябва да не е цензор, а регулатор на медийното съдържание.

"Регулаторът трябва да е безпристрастен в своите решения, обективен. Бих станала член на СЕМ в търсенето на екипност - както между колегите вътре в съвета, така и между другите заинтересовани. Всички медии, в частност обществените медии, имат една неизпълнена отговорност към младата аудитория," обясни кандидатката на БСП. Тя смята, че уменията и знанията не зависят от политическите възгледи.

Галина Георгиева каза, че позициите ѝ, когато е работила в Нова телевизия, а после и в организацията за авторски права ПРОФОН са доказали, че се е абстрахирала от всякакви политически намеси. И допълни за свободата на словото: "Фалшивите новини са нещо, с което и представителите на медиите, и представителите на всички организации, а и в голям процент будното общество провежда една масирана кампания, но повишаването на медийната грамотност за мен е от основно значение".

На заседанието присъстваха и медийни експерти. Един от тях напусна изслушването на двете кандидатки за СЕМ с думите: "Дават отговори като за второкурсници". Председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов пък припомни, че политиците трябва да дадат на СЕМ тези законови правомощия, които да й помогнат при борбата с фалшивите новини и опростачването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във