Банкеръ Daily

Общество и политика

Комисията по досиетата да стане Институт за национална памет, предлага Цветанов

Комисията по досиетата да стане Институт за национална памет. Това предложи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан на кръгла маса за бъдещето на комисията в Народното събрание.

"Като демократично общество трябва да дадем повече обществена подкрепа за действията на Комисията по досиетата. Тази тема предизвиква разделение сред политиците и обществото. Има представители на различните политически сили в българския парламент, които дори са внесли законопроект за закриване на Комисията. Ние дължим отговор на обществото за това, какво се случва. Но преди всичко трябва да кажем какво е настоящето и каква е възможността за бъдещето на Комисията”,  обясни Цветанов.

Според него трябва да бъде подложен на дебат и евентуално разширяване на обхвата на проверяваните лица. „В България останаха табу темите за фалита на банковия сектор през 1996-97 година. Кои бяха представители? Дали бяха свързани с бившата Държавна сигурност? Приватизацията, която беше извършена”, допълни още той и призова всичко това да бъде подложено на дискусия по време на кръглата маса. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във