Банкеръ Daily

Общество и политика

Комисията на БСП отхвърли правилата на Нинова за пряк избор на лидер

Правилата за пряк избор на лидер на БСП, които поиска Корнелия Нинова, са отхвърлени от Комисията по партийна дейност. 

Комисията трябваше да приеме правилата, които да се гледат от Националния съвет на пленум в събота, а след това да се одобрят окончателно от конгреса. Графикът, който самата Нинова лансира в деня след оставката си, бе конгресът да се събере на 16 юни и да започне процедурата за пряк избор, а самият избор да се проведе до края на юли, за да може новият лидер на БСП да е известен за традиционния събор на Бузлуджа в началото на август.

На заседанието днес са били направени пет предложения правилата да не се гледат сега и да се гласува дали има смисъл от пряк избор сега. Нито едно от тях обаче не е било подложено на гласуване от шефката на комисията Анна Янева. Много от социалистите, при това не само от опозицията на Нинова, но и от нейните хора, не искат да има пряк избор сега - непосредствено преди местните избори, защото това ще изтощи партията допълнително.

Вътрешнопартийният вот за лидер сега е в нарушение на устава, защото според него такъв може да се проведе след изтичане на мандата на настоящия конгрес и избраните от него органи, е тезата на опозицията на Нинова. Тя е надделяла на заседанието на комисията днес, защото е отхвърлен текстът от правилата, според който "в случаите, когато провеждането на прекия вътрешнопартиен избор за председател на БСП не съвпада с пълния цикъл отчети и избори в партията, Националния съвет на БСП с решение насрочва провеждането му в съкратени срокове."

Facebook logo
Бъдете с нас и във