Банкеръ Daily

Общество и политика

Комисията "Манолова" ще изслуша в понеделник Петя Аврамова

Временната комисия за ревизията на управлението в последните 10 години с председател Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ ще заседава отново в понеделник, за да изслуша регионалният министър в оставка Петя Аврамова за начина, по който са харчени публични средства за високоскоростни пътища.

На заседанието са поканени председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" и директорът на държавното дружество „Автомагистрали“. Късно снощи по време на заседанието на комисията Петя Аврамова напусна демонстративно и отказа да отговаря на въпроси за дейността на дружеството „Автомагистрали“, като нарече политически пиар действията на временната комисия. "Това да го променим закона, не виждам смисъл в това ... в груповото изказване", бяха думите й.

По-рано днес Мая Манолова заяви, че Комисията по ревизията започна да осветява мръсните тайни на властта и това е станало именно в парламента, най-високата институция в държавата. "Показахме как се прави, когато искаш да свършиш една работа. Комисията по ревизията се превърна във високоговорител на това, което хората си говорят и от което бизнесът се притеснява", подчерта тя.

"Това е началото на края на този модел. След като един бизнесмен се реши да разкаже как е притискан от властта и как си е плащал за спокойствие, значи страхът си отива. Чу се и се видя как се натискат бизнеси, как се рекетират хора в България, как премиерът помага за износа на храни с проблеми в сертификатите", допълни Манолова.

По думите й депутатите от ГЕРБ са сковани от страх, а истерията да се осуетят последните заседания показва колко ги е страх. "Постигнахме целта си – показахме напълно прозрачно, от най-високата институция в държавата, целият порочен модел. Тези неща бизнесът ги знае, но досега говореше за тях извън институциите", каза още Манолова.

"Основните факти на двамата бизнесмени не си противоречат. Напротив, те разказват как се прави бизнес в България - ако не искаш да си мачкан и бизнесът ти да спре, трябва да си покровителстван от премиера, да участваш в забавления и рождени дни, да му се обаждаш през 10-15 дни. Истината ще я установят надлежните органи", посочи председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".

"Голяма част от твърденията са проверяеми - кухите обороти, осигурени през покупко-продажби между изслушваните лица и техните фирми, зависимостите от местни депутати, схемите с внос и износ на храна, включително за фурмите, пристигнали от Арабските емирства. Те уж бяха дарение, както твърдеше министър тогава, а се оказаха добра търговска сделка с голяма печалба, по думите на бизнесмена снощи", заяви още тя.

Манолова заяви, че по време на заседанието на комисията е получавала сигнали от хора за схеми на властта, свързани с ловни стопанства, горски пътища, концесии и опорочени обществени поръчки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във