Банкеръ Daily

Общество и политика

Комисията "Хаджигенов" започва да нищи насилието над протестиращи

Първото заседание на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи глаждани и опозиционни лидери, ще се проведе днес от 15:00 ч. в Зала „Запад“ на пл. „Народно събрание“ 2.

Това съобщи председателят на комисията е Николай Хаджигенов от ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" на страницата на "Отровното трио" в социалната мрежа.

На заседанието ще бъдат обсъдени правилата и приоритетите за работа, предложенията на участниците в комисията и графика на поканените в комисията лица.

Миналата седмица депутатите решиха, че ще нищят имало ли е полицейско насилие над протестиращи, участващи в антиправителствените демонстрации в София преди година. Това беше една от темите от 45-ия парламент, която се пренесе и в новия. Обсъжданията за създаването на временна анкетна комисия, която да разследва факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г., предизвика сериозни спорове между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". 

В пленарната зала бяха обвинени лично Младен Маринов и Христо Терзийски като отговорни за напрежението в столицата. Двамата обаче категорично се противопоставиха, че не може с лека ръка да се неглижира агресията, която протестиращи са упражнили срещу униформените. Бившите шефове във вътрешното министерство не приеха, че полицаите са злоупотребили със сила. Според т.нар. "партии на протеста" обаче е имало заведени дела срещу служители на МВР. 

Освен да разследва напрежението, възникнало по време на протестите, депутатите ще проучат и темата за прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи. Прокуратурата вече обяви, че няма данни за подобно подслушване, но ДБ и ИБГНИ смятат, че се прикриват фактите. Вътрешният служебен министър Бойко Рашков също оповести, че имал данни за прилагане на СРС-та. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във