Банкеръ Daily

По време на антиправителствените протести

Комисия в НС иска информация за използване на СРС

Временната парламентарна комисия, която проверява за подслушване и полицейско насилие, ще поиска от службите за сигурност информация за използваните специални разузнавателни средства по време на антиправителствените протести от миналото лято.

"Хора са наблюдавани по най-различни бомбастични причини свързани с това, че се готви държавен преврат, свързани с това, че лице, което е в чужбина, е платило да се извършват бунтове и така нататък - неща, които са смешни", заяви заместник-председателят на комисията проф. Николай Радулов от "Има такъв народ".

"Това трябва да се уточни, защото с подобни фиктивни причини са искани и са разрешавани специални разузнавателни средства съвсем законно", допълни той.

По-рано днес стана ясно, че временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства, отправя призив към гражданите да предоставят копия от направени от тях записи за извършено полицейско насилие. Ще бъдат събирани доказателства за извършени неправомерни действия от силите на реда на жълтите павета, Орлов мост и Ситняково за целия период на протестите, с акцент върху датите 10.07.2020 г. и 2.09.2020 г.

Комисията, председателствана от адв. Николай Хаджигенов от ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“, се обръща с молба към граждани, фирми и учреждения, които разполагат с частни охранителни камери, запечатали случаи на полицейско  насилие за целия перод на протестите, също да предоставят записите за целите на извършваната проверка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във