Банкеръ Daily

Атанас Атанасов:

Комисия в Народното събрание да изясни на какво основание е взето решение Доган да бъде охраняван

Служители на НСО охраняват резиденция „Росенец“, заяви президентът Румен Радев. Това става по Закона за НСО. Комисията, която определя кой и защо да бъде охраняван, се състои от трима души, двама от които са представители на изпълнителната власт - председателят на ДАНС и главният секретар на МВР, които точно са настояли да бъдат охранявани Доган и Пеевски

Атанас Атанасов, съпредседател на формацията „Демократична България“ заедно с Христо Иванов, коментира пред БНР целта на вчерашната акция на Иванов. „Това, което се случи вчера, даде възможност обществения прожектор да освети тези зависимости - да се види, че правителството на Борисов зависи от подкрепата на ДПС и че много от решенията в страната, касаещи икономически въпроси, разпределяне на обществени поръчки и т.н. зависят. Тепърва трябва да стават ясни и други зависимости! В това правителство има няколко министри, които са уж решение на коалиционните партньори, а на практика са предложения на ДПС. Например министърът на икономиката бил предложение на „Атака“!? „Атака“ вече не е в тази власт, но този министър си стои там с доверието, а всички знаят, че този министър също е свързан с ДПС… Има прекалено много зависимости на Борисов от това задкулисие. Неговите ортаци са прикрити. Радикалното решение на задачите е на предстоящите парламентарни избори…“, заяви Атанасов. „Това, че се получи толкова голям обществен резонанс е изключително важно, за да може да се пукне този цирей!“, допълни той.

Атанасов подчерта, че Доган не се охранява по закон! Доган се охранява по решение на специална комисия, която е предвидена в Закона. "Оттук нататък би следвало Народното събрание, колкото и нисък рейтинг да има, да състави анкетна комисия, по възможност на паритетен принцип, и тази комисия да изясни на какво основание е взето решение от тази специална комисия Доган да бъде охраняван“, категоричен е лидерът на ДСБ. по думите му председателят на ДАНС и главният секретар на МВР трябва да представят конкретни данни за заплаха на живота и здравето на Ахмед Доган.

„Аз имам съмнение, че такива данни не съществуват! Те са измислени, за да може Доган да се възползва като писано яйце в българския политически живот, без да носи никаква отговорност и това да е знак към българско общество, че той е изключително важен фактор в българския политически живот“, посочи още той.

Атанас Атанасов обясни, че ако комисията бъде съставена на паритетен принцип, той е сигурен, че истината ще излезе. "Службите са длъжни, пред нарочна комисия на НС, да представят цялата информация и нямат право да не споделят информация пред парламентарна комисия. Няма друг механизъм, по който да се изясни истината за този случай“, убеден е той.

Атанасов припомни, че още през 2008, като член на парламентарната комисия за борба с корупцията, е поискал разследване за законното основание за построяването там сградата в „Росенец“ и произхода на финансовите средства за строежа.

„През 2008 година управляваше правителство на Станишев - Тройната коалиция - и ДПС бяха коалиционен партньор. Парламентарна комисия за борба с корупцията отказа да извърши това разследване. Тоест, това не е нещо ново, но днес с нова сила трябва да бъде поставен въпросът“, посочи лидерът на ДСБ.

По думите му главният прокурор също трябва да вземе отношение по темата с поведението на служителите на НСО, защото брегът е държавна собственост. „Това е само самоуправство от държавни органи и те трябва да носят отговорност за това“, каза той.

Според Атанасов, служителите на НСО „са били насърчени“ да се разправят с Иванов. „Наложително е да се търсят механизми, през които да се потърси отговорност за това и, разбира се, да се търсят механизми за промяна на нормативната уредба, ако има нужда от такава“, завърши той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във