Банкеръ Daily

Окончателно:

Комбинация от машини и хартиени бюлетини на следващите избори

Днес след часове дебати депутатите решиха, че следващите избори ще се проведат с хартиени бюлетини и с машинен вот. За решението гласуваха 109 депутати от ГЕРБ и патриотите, против бяха представителите на ДПС и БСП.

Депутатите решиха промените в Изборния кодекс да бъдат гласувани утре. Предложението парламентът да прекрати заседанието си бе направено от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

“За” предложението гласуваха 109 народни представители, “против” -78 и “въздържали се” – 2, с което предложението бе прието.

Смесената форма на гласуване подкрепиха депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. И БСП, и ДПС настояваха за изцяло машинно гласуване.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изказа съмнение, че премиерът Бойко Борисов е дал указания да създаде хаос с тези промени, за да може за пореден път да има възможности за фалшифициране на изборите.

Управляващите заявиха, че не са против машинното гласуване, но настояват да се даде право на гражданите сами да избират дали да гласуват с машини или с хартиени бюлетини. А патриотите попитаха в условията на пандемия кой ще поеме отговорността, ако се гласува само с машини.

Накрая, след 7-часово пленарно заседание депутатите прекратиха работата си за днес. Обсъждането на новите изборни правила ще продължи утре като първа точка от дневния ред. Преди това беше отхвърлено предложението на ВМРО за отпадане на номерата в бюлетината пред имената на политическите сили.

Вчера парламентарната правна комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за смесена избирателна система при гласуване за Велико народно събрание. Управляващата партия настояваше 200 от депутатите да се избират пропорционално, а останалите 200 - мажоритарно в един тур.

Срещу идеята гласуваха народни представители от БСП, ДПС и "Обединените патриоти". Окончателното решение ще бъде взето в пленарната зала. Ако предложението на ГЕРБ не "мине", депутатите от Великото народно събрание ще се избират по пропорционална избирателна система, както е при вота за обикновено Народно събрание.

Председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ посочи, че не е изненадана от позицията на патриотите, тъй като тя е предварително заявена.

Мнозинството възложи на ЦИК да купи или да наеме машините за гласуване. Именно заради това предложение от страна на управляващите председателят на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като заяви, че ангажиментът трябва да бъде поет от изпълнителната власт.

Въпреки че преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега приеха гласоподавателите да имат като алтернатива и хартиена бюлетина. Привърженици само на машинното гласуване се оказаха единствено депутатите на БСП.

Не бе прието предложението на ДПС да няма уседналост при изборите. Отхвърлена бе и идеята на ВМРО да отпаднат номерата на бюлетините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във