Банкеръ Daily

Общество и политика

"Колодрума" в Пловдив се превърна в полева болница с 300 легла

Пловдивската спортна зала „Колодрума” стана военно-полева болница. Целта е да се  повишават способностите за реакция при криза с разпространението на коронавируса. В тренировъчното учение, което се приключи за няколко часа се включиха десетки военнослужещи, предаде БНР.  Оборудвнето ще продължи и през следващите дни. 

Спортна зала „Колодрума” има капацитет от 300 легла,  шкафчета за лични принадлежности и кът за медицинския персонал, уточниха от Министерството на отбраната. 

„Това е най-подходящата сграда за прием на заразени с коронавирус в Пловдив”, заяви  командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. Военното формирование, на което бе възложена да изпълни тази задача е 110-ти логистичен полк. Командирът полковник Костадин Добрев уточни, че в трениворъчното учение са се включили 40 военни от два батальона, използвани са 10 товарни автомобила. 

Пловдивският кмет Здравко Димитров допълни, че в следващите дни оборудването на „Колодрума” като болница за болни с коронавирус ще продължи. До петък всяко едно легло ще бъде самостоятелно и ще е с паравани, които са дарение от „Пловдивския Панаир”.  По думите на Димитров, с новите 300 легла и наличните в болниците, Пловдив вече ще разполага с 1000 легла за пациенти с новата инфекция. 

Тренировките за полеви болници продължават и в други градове под ръководството на Националния оперативен щаб, здравното министерство и „Държавния резерв”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във