Банкеръ Weekly

Общество и политика

Колко струва министерска дума

Зърнопроизводители заплашиха със стачка заради орязани пари за сектора. Казаха, че ще блокират със селскостопанска техника пътища по примера на гръцките фермери. Повод за заканата им стана изявление на финансовия министър Симеон Дянков на заседание на парламентарната Комисия по земеделие и гори в сряда. Зърнопроизводителите дори не си дадоха сметка, че блокирайки пътищата, ще настроят срещу себе си всички, които нямат отношение към проблема им, но ще понесат на свой ред щети. От протестиращите.


Конфликтът, който продължи по-малко от едно денонощие, тръгна от председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), който разказа как при обсъждането на проектобюджета за 2012 г. попитал Дянков дали се отказва от финансовата рамка за сектор Земеделие, под която сложил подписа си двайсет дни преди изборите. Да, отказвам се, рекъл финансовият министър.


Интересно е защо, след като е знаел, че поема неизпълним ангажимент, е подписал? Може би за да покаже, че в криза и думата на един министър, и подписът му девалвират. Ако нямаше подпис, обещанието спокойно можеше да бъде отметнато в графата предизборни лакардии. Тя вече е достатъчно богата.


Още по-интересна бе реакцията на ресорния министър Мирослав Найденов, който зададе въпроса: Да се самозапаля ли? в отговор на обвиненията на депутати от опозицията, че не е отстоявал достатъчно бюджета за земеделие за 2012 година. Самозапалването на Найденов впрочем щеше да спаси не само зърнопроизводителите от неговата некомпетентност, но и целия бранш. Земеделският министър не обеща обаче да си драсне клечката, а само цинично демонстрира своята безпомощност.


Ден по-късно стана ясно, че и зърнопроизводителите не били казали, че ще стачкуват. Те само били писали на Бойко Борисов. В писмото си дори не искали оставката на Дянков, а само настоявали премиерът да вземе под внимание думите на финансовия министър. Дянков се отрече от подписа си, което означава, че той ни е излъгал предизборно. Оказа се, че сме били лекичко употребени, коментира шефът на зърнопроизводителите Радослав Христов. Продължението е още по-смешно - министър-председателят щял да реши дали ще има протести, или не. Борисов само затова не беше отговарял досега. Мислихме си, че синдикатите и браншовите организации имат грижата за изкарването на недоволни по улиците. А то ставало с разрешение на премиера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във