Банкеръ Daily

Общинари питат Фандъкова

Колко пари харчи София за чистене на отводнителните шахти?

Председателят на политическа партия МИР и съпредседател на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет Симеон Славчев внесе днес питане до кмета на София заради наводненията от силните валежи през изминалите дни.

"На 24 юни 2019 г., след проливния дъжд в София бяха наводнени ключови улици и тротоари, а на ул. „Солунска” и ул. „Граф Игнатиев”, се казва в питането. Тогава вода навлезе в магазини, заведения и мазета на жилищни сгради. Имаше проблеми и с движението на автомобили и някои линии на градския транспорт също бяха силно затруднени. Щетите от поредното наводнение в София са сериозни, а дискомфортът и рискът за жителите на столицата е реален, отбелязва още Славчев.

Сред въпросите, на които Йорданка Фандъкова ще трябва да отговаря са: "Колко често и кога за последно са почистени отводнителните шахти в София? Има ли конкретен план за поддържането и почистването на отводнителните шахти в София, и съответно кой го изпълнява и контролира? Колко средства от бюджета на Столична община са изразходвани от началото на 2019 г. до момента за почистването и поддържането на отводнителните шахти в София? Какви превантивни мерки ще предприеме Столична община, за да се избегне наводняване на улици, тротоари, магазини, заведения и жилищни сгради при следващо падане на дъжд или градушка в София?".

Както "Банкеръ" писа, вчера лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов също официално поиска информация за наводненията в столицата след пороя в понеделник. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във