Банкеръ Daily

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска:

Колко живота още трябва да вземе това ''грипче''?

"Аз не знам колко живота трябва да вземе това "грипче", за да разберем, че това не е просто "грипче", а е смъртоносно? Че има много хора, които страдат и се борят за глътка въздух и да разберем, че трябва да сме съпричастни към болката и страданието?" Това каза говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя определи като парадокс, че на везните от едната страна се поставяли здравето и животът, а от другата страна – отварянето на ресторантите. "Коронавирусът е невидим враг. Ние възприемаме ситуацията като война вече година. Въпреки че сме от едната страна на барикадата, а медиците са на първата линия, те са обстрелвани и от врага, и в тила. Не знам да има друг случай в историята - тези, които защитаваш, да те обстрелват", каза Сунгарска пред bTV.

Според нея е крайно безотговорно, че вече една година хората не разбирали, че носенето на маски е важно, какви мерки трябва да се вземат и че трябва да спазват дистанция. "На миналите протести слоганът беше "Ние не носим маски". Да, обаче нашата практика установи, че една немалка част от хората, които призоваха за това, когато им опря ножът до кокала и станаха наши пациенти, започнаха с претенциите къде да бъдат закарани, как да бъдат лекувани", подчерта говорителят на Спешна помощ,

За последната година столичната Спешна помощ е загубила девет човека. "Това беше най-голямата ни трагедия. Когато губиш хора от обкръжението си, много боли“, допълни Сунгарска.

"Безотговорността ни мъчи най-много", посочи говорителят на Спешна помощ. Тя разказа, че все още има хора, които лъжат за симптомите си по телефона и когато медиците стигнат на адреса, установяват, че пациентът е с коронавирус. Абсурден случай от работата в последната година е на жена, която по телефона описва симптомите си и че "почти умира". "Когато отиде лекарят на място, жената му каза: "Виждам, че имаш чанта, сигурно има инструменти вътре. Хайде да ми обезвъздушиш парното, защото ми е студено." "В този момент не един, а повече хора са в животозастрашаващи състояния и може да загубят живота си", подчерта Катя Сунгарска.

Тя иска хората да запазят "някакво достойнство" в тази ситуация: "Не знам какво да призова хората. Аз вече се срамувам да говоря, защото се повтаря едно и също и някакви хора не искат да погледнат по-далече от носа си, от егото си, от лакомията си. Това е безобразие."

Говорителят на Спешна помощ благодари на всичките си колеги, които продължават да работят в ситуация на пълно себеотрицание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във