Банкеръ Daily

Общество и политика

Колекцията на Васил Божков може да бъде одържавена

Прокуратурата ще се допита до международни експерти за колекцията от артефакти на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. От изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева стана ясно, че оценката на всички 212 регистрирани артефакти е била умишлено занижена. Разследващите ще установяват и произхода на всеки един от предметите.

Ако се съберат достатъчно доказателства, че оценката е била занижена, ще бъдат предприети съответните законови процедури за обявяване на колекцията на бизнесмена за публична държавна собственост.

Преди пет дни е приключило претърсването на "Нове Интернал" на улица "Московска" в столицата, където е музеят на Божков, каза Милева. Всички тези действия са в рамките на делото срещу ръководената от бизнесмена организирана престъпна група, извършвала различни престъпления. Действията на разследващите започнаха в края на януари.

Всеки един от артефактите е бил фотографиран пред различни представители, в това число на Министерството на културата, Националната художествена галерия и на фондация "Тракия".

6778 са предметите, които разследващите са намерили, само 212 са регистрирани. Останалите за прокуратурата са незаконно придобити. Според разследващите съхранението е било извън всички международни стандарти - в кутии, кашони, пликове. Имало различни бележки, на които било обозначено различно местоположение в страната. Така, по думите на Милева, държавното обвинение е имало основание да смята, че тези артефакти са придобити от иманяри, незаконно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във