Банкеръ Daily

Общество и политика

Колеги и почитатели се сбогуваха със Стоянка Мутафова

S 250 78df9457 b573 40bf b34d 69f45b0712c5
S 250 f20b90ac 7dd6 4926 a4cb 67e41053920b
S 250 7746123f 28d6 460d a4bc ed1dfced2fc1
S 250 967b401f 6acb 4bd1 a2b4 40577e45f9a0

Близки, роднини, колеги и почитатели се сбогуват с една от най-ярките и най-обичани български актриси Стоянка Мутафова. Десетки венци, сред които на министерства, на парламентарните групи на ГЕРБ и на БСП, на театри от различни части на страната, и други има пред Сатиричния театър в памет на голямата актриса.

През февруари тази година Стоянка Мутафова отбеляза 70-годишна театрална и филмова кариера, както и 97-ия си рожден ден. Ролите ѝ са стотици. Въпреки многото ѝ роли в киното и телевизията, Мутафова обичаше на първо място театъра. Преди четири години Българският културен институт в Лондон предложи Стоянка Мутафова за книгата на рекордите „Гинес“ в категорията – „Най-възрастна, активно играеща на сцената, актриса“.

В памет и почит към Стоянка Мутафова в залата на голяма сцена на Сатиричния театър ще бъде кръстен стол на нейно име, както вече има и на други основатели и вдъхновители на театъра.

С добри думи за любимката на поколения българи си спомниха нейните колеги. За огромния ѝ талант и принос към българската сцена говориха директорът на Сатиричния театър – Калин Сърменов и актьорът Тончо Токмакчиев.

 „Тя е уникална във всичко, което правеше. Уникална е в любовта си към хората, много обичаше малките дечица. Самата тя беше едно голямо дете. Аз няма да се разделя с нея – отказвам. Най-големият урок е смирението, което тя ми даде. И това да не се взимаш на сериозно. И тя никога не го е правила през всичките тези години. Остана един земен любящ и уникален колега“, каза актьорът Любо Нейков.

"Стояна никога не стана досадна. Тя беше пълна с живот. Динозавър. Всички сме огромни късметлии“, заяви и актьорът Владо Пенев.

"Много ми е мъчно. Цяла България я обича. За там ред няма. Светла ѝ памет", каза и Астор.

Актрисата Татяна Лолова, с която Стоянка Мутафова си партнираше дълги години на сцената, също отдаде почит на своята приятелка. Лолова написа и своите слова в специална книга: “Стояно, нали обеща да си вечна? Ти си вселената в театъра!”

"В такива моменти не трябва да забравяме, че тя се усмихваше винаги. Ходих при нея в болницата и скочи от леглото, както беше окичена с жиците. Тя живя 97 години и напълни една цяла епоха в изкуството. Тъжното е, че са малко хората като нея. Светла ѝ памет", каза Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура и бивш министър на културата.

Освен белия букет на Лили Иванова, такива бяха поднесени и от президента Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и от Министерство на културата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във