Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ ЗА ДЕПУТАТИТЕ

Последната парламентарна седмица от отиващата си година подари на маститите политически мъже прекрасен повод за ефектно натрупване на партийни дивиденти. Прекъсването на преговорите за газа разсъни задрямалите в топлия уют на пленарната зала народни представители и отприщи амбициите им за велики дела. Още в сряда, едва дочакали утрото след новината, депутати от ПГ на Демократичната левица драматично поискаха оставката на вицепремиера Евгений Бакърджив заради некадърно водене на преговорите и провалянето на българо-руските отношения. След трагичната злополука в мини Бобовдол оставката на министър Бакърджиев беше най-острият меч на опозицията. Оттогава до днес той не беше изваждан от ножницата. А сегашното му размахване Румен Овчаров мотивира с проста аритметика. Осемдесет пъти от назначаването си до днес вицепремиерът бил излъгал българския народ . Министър-председателят може да е спокоен за креслото си, защото е събрал само осем точки в листата на Овчаров, но затова пък, ако екипът му продължи да не слуша руснаците, социалистите ще поискат вот на недоверие към правителството.


В кулоарите по-късно се оказа, че повечето от депутатите на ПГДЛ нямат представа, че искат оставката на вицепремиера, а още по-малко с какво точно биха могли да мотивират такива евентуални желания. Още по-озадачаващо е, че много от тях демонстрираха по-скоро резерви към поведението на заместник-председателя на парламентарната им група, отколкото одобрение на шумните му изцепки. За лидера Георги Първанов, чието изказване единствено би легитимирало искането на оставката и заплахата към правителството, като официална позиция на Демократичната левица, се оказа най-удобно да отсъства от парламента.


Не се възползва от подобно удобство Александър Томов, въпреки че най-вероятно вече съжалява за това. Шефът на Евролевицата така и не успя да прецени кой е най-верният начин да извлече максимум дивиденти за собствения си политически имидж, без обаче да заплаши добрите си отношения с управляващите. Три импровизирани брифинга и една специална декларация не бяха достатъчни за словоохотливостта на социалдемократите, за да определят достатъчно ясно позициите си по проблемите в преговорите за газа. Единствената позиция, която прозвуча достатъчно категорично, но за това пък предизвика недоверие, беше изявлението на Александър Томов, че оттук нататък няма да си позволи никакви коментари върху газовата тема.


Неизкушени да вдигат политическа врява се оказаха само лидерите на ОНС. Най-вероятното обяснение за неактивността им беше присъствието на самия Илия Павлов в коридорите на парламента. Изглежда, националните спасители приеха това като достатъчно убедително представителство на собствените им позиции и скромно премълчаха.


Прекъсването на преговорите с Газпром се оказа неочакван коледен подарък за вече губещата вдъхновение и самочувствие парламентарна опозиция. Въпросът, който двусмислено остава без отговор обаче, е успяха ли народните представители да подарят нещо на собствените си избиратели, преди да се оттеглят за Коледните празници?

Facebook logo
Бъдете с нас и във