Банкеръ Daily

Общество и политика

Коларова: Да се приеме специален закон за КТБ е политически абсурд

На формат Консултативен съвет по национална сигурност не се взимат управленски решения. Това посочи доц. Румяна Коларова, бивш секретар на президента Росен Плевнелиев, по повод обнародваната втора стенограма от заседанията по повод състоянието и фалита на КТБ пред Би Ти Ви.

Вера Ахундова, вложител в КТБ, заяви, че от стенограмата личи, че управляващите са решавали дали да има справедливост или да съхранят партиите си. По думите й във втората стенограма Плевнелиев е по-скоро медиатор и опитва да успокои страстите.

"Управляващите са решили да не изпълнят препоръка на Еврокомисията да бъдат „спасени” гражданите. Две седмици след първата стенограма те забравиха решението си за ликвидна подкрепа и директно дискутират ликвидация”, каза Ахундова.

Коларова посочи, че да се приеме специален закон за КТБ е политически абсурд. Тя посочи, че хората в държавата не са вложителите в банката.

В петък сайтът на президентството публикува втората стенограма от срещите през лятото на 2014 г. на политическите лидери, ръководството на БНБ и президента Росен Плевнелиев по въпроса със случващото се в този момента в Корпоративна търговска банка и въобще в банковия сектор.

Първата среща е проведена на 29 юни, а втората – стенограмата, от която се публикува сега, е проведена на 14 юли.

Документът започва с доклад на управителят на БНБ Иван Искров, от който става ясно, че в КТБ има кредити за 3,5 млрд. лв., по които има липсващи документи. Тогава президентът Росен Плевнелиев пита как три месеца преди затварянето на банката, тя е оценена като перфектна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във