Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОЛАПСЪТ НА ЕВРОТО Е ВЕЧЕ ПЪЛЕН

Дългоочакваното изцеление на боледуващата обща европейска валута не настъпи на световните валутни пазари и през миналата седмица. Напротив - мъките на еврото не само не бяха преодолени, а драстично се обостриха. Доларът затвърди по най-категоричен начин лидерската си роля на международната валутна сцена. Тя беше ознаменувана с нови рекордни постижения за щатските пари, които светът не беше виждал от дълги години насам. Същевременно най-безцеремонно бяха нарушени основните технически закономерности в глобалната валутна надпревара.


Седмицата започна в присъщия за последните седмици стил. Дръзко и мощно

американският долар продължи да притиска

своите главни конкуренти от Западна Европа. Игнорирайки изцяло състоянието на тотално свръхакумулиране на дълги позиции в долари и противно на пазарната логика, паричната единица на САЩ щурмува нови върхове. Още с отварянето на борсовата търговия в понеделник (18 септември) беше сложено началото на бясна разпродажба на най-младата парична единица в света. Продължаващата пасивност на главната европейска финансова институция - ЕЦБ, подтикна играчи и инвеститори към агресивни действия. Въпреки обявените от Европейската централна банка предния четвъртък планове за трансформиране на лихвените постъпления от валутните й резерви в евро, арбитражният отдел на централата във Франкфурт остана безмълвен. Участниците във валутните събития бяха изненадани от сдържаността на топ-банкерите от Стария континент след серията подкрепящи еврото изявления от най-висши инстанции. Специалистите са убедени, че спряганите суми за конвертиране от около 2.5 милиарда EUR са твърде безобидни, за да могат да противодействат на стихийните пазарни сили. Атаката срещу общите европейски пари доведе до пробив на смятаната за сравнително здрава зона на подкрепа около 0.8550-0.8560 USD/EUR. Канонадата не секна и на следващия ден, когато за първи път от своето съществуване насам еврото пропадна под летвата от 85 цента за единица. Нямаше промяна и през борсовата сесия по света в сряда, 20 септември. Без абсолютно никакви признаци за нарушаване на убедителния тренд в движението нагоре щатският долар се извиси до рекордни стойности. Аргументи за поредната вълна за масово разпродаване на еврото дадоха публикуваните същия ден данни от Германия за бизнесклимата в страната. Деловите среди бяха сюрпризирани от отчайващо ниската стойност в индекса на мюнхенския институт IFO за бизнесдоверието през месец август. Противно на преобладаващите прогнози за покачване на индекса до 99.4 пункта, той възлезе едва на 99 пункта. Третият пореден месечен

спад в един от главните барометри на стопанския живот

на най-мощната европейска държава смущава крупните финансисти и инвеститори по света. Абсолютно очевидно е, че пикът на германския растеж е вече отминал. А това не е добре за еврото, заключава старшата икономистка в RBS FINANCIAL MARKETS Кейтрин Лий.


Пет са безспорните истини за моментната конюнктура на световните валутни пазари. Първо, абсолютни и категорични са фундаменталните предимства на американското стопанско развитие. Второ, лихвените проценти в САЩ са най-високите сред тези в индустриално развитите държави. Освен това, независимо от сегашната слабост на еврото, то е мощен двигател на износа на страните от Европейския валутен съюз, а оттук и на общите стопански процеси.


Взривоопасната ситуация във финансовия свят се нуждае не толкова от вербални декларации на високо равнище, а преди всичко от

реални координирани интервенции

на водещите централни банки. От друга страна, в навечерието на президентските избори в САЩ властите във Вашингтон едва ли ще бъдат склонни към някакво действително сътрудничество със Западна Европа за спасяване на европейските валути. Неведнъж напоследък официални представители на американската администрация даваха да се разбере, че страната има интерес от силния долар. А той вече настина премина всякакви бариери. В ранните следобедни часове в сряда търговците на валута в Европа, а по-късно и зад Океана, котираха зелените пари срещу 0.8445-0.8470 USD/EUR, 2.3100-2.3162 DEM/USD и около 1.7850 CHF/USD. За еврото това са най-ниските стойности от неговия дебют на 1 януари 1999 г. насам, а за долара тези равнища са рекордни за последните 14 години.


В България валутният пазар продължи да следва отблизо промените зад граница. Левовете като косвен придатък на общата европейска валута претърпяха нови поражения в съотношението си спрямо долара. На 20 септември бяха регистрирани поредните максимални нива за времето на съществуване на Валутен борд в страната - 2.3000-2.3015 BGN/USD. Това бяха и цените, на които столичните сарафи и техните колеги в провинцията предлагаха същия ден американските банкноти на желаещите.

Умопомрачителните котировки

обаче отблъснаха напълно клиентите от обменните бюра. За покупка пред валутните гишета заставаха единствено крайно нуждаещи се от зелените пари предвид на предстоящи стокови плащания. Логично по-голяма беше активността сред продавачите на долари, които бяха съблазнени от атрактивните цени в интервала 2.2650-2.2750 лева за един американски долар. Непроменена в рамките 0.992-0.998 лева остана търговията на германските марки в брой.


И през следващите дни не са изключени нови исторически максимуми за щатската валута. На фона на приближаващата среща на финансовите министри на страните от Г-7 в Прага през този уикенд като цяло обаче по-логичен би бил подходът на частично редуциране на дългите доларови позиции. А иначе, рано или късно, световният валутен пазар ще има нужда от една по-нормална фаза на техническо балансиране на силите на търсенето и предлагането. Все още обаче не е ясно кога ще настъпи този момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във