Банкеръ Daily

Общество и политика

Коланите в автобусите могат да спасят 10 000 души годишно

През септември миналата година парламентът прие въвеждането на задължителни колани в автобусите у нас. Повод за спешната поправка стана тежката катастрофа край Своге, при която 17 души загубиха живота си. Решението влезе в сила през юни тази година. Комисар Бойко Рановски - директор на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"  коментира темата пред БНТ.

"Коланите, по изследване на ЕК, могат да спасят 10 000 човешки живота годишно. В края на юни влезе изискването всички автобуси да бъдат оборудвани с колани. За съжаление не във всички автобуси има колани", каза Рановски.

Автобусите в страната са около 20 000, от тях около 13 000 са включени в лицензи и с тях се извършва обществен превоз.

"Единственото място, където може да се установи дали са оборудвани с обезопасителни колани е при извършването на годишните технически прегледи. За съжаление има автобуси, които и без да са оборудвани минават технически преглед, но това е отбелязано в протокола за прегледа", каза Рановски.

Въвеждането на задължителни колани и видеорегистратори в междуградските автобуси беше прието окончателно през септември 2018 г.  Изискването  важи за всички превозни средства от категории D1, D1Е, D или DE.  Дотогава изискване за задължително ползване на колани имаше само за автобусите, които фабрично са оборудвани с такива. Фирмите ще плащат глоби от 3000 лева, ако използват автобуси, които не отговарят на изискването.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във