Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОЙТО СИ Е НАДРОБИЛ ПОПАРАТА, ДА СИ Я СЪРБА

Румен Овчаров, заместник-председател на БСП, пред в.БАНКЕРЪ


Г-н Овчаров, подредихте ли в БСП дневния ред за предстоящите избори?


- БСП все още не е навлязла в предизборна кампания. Засега партията е в подготвителен етап. Подготовката протича в няколко посоки. От една страна, се опитваме да консолидираме партията и да привлечем максимално широк кръг от привърженици на лявата идея. Сериозно работим в момента и за консолидиране на лявото пространство извън рамките на БСП. А третата насока на усилията ни е максималната мобилизация на цялото опозиционно пространство под формулата: Всички срещу СДС. Разбира се, ние нямаме амбиция това да е формулата и на коалицията ни за изборите. Нейното реализиране би било много трудно, може би дори невъзможно.

А как се развиват процесите в самата партия? Как преодолявате различията в идеите за коалиционната ви политика...?


- Малко превратно сте изтълкували срещата ми с Александър Томов като различна позиция за коалиционната политика на БСП. Конгресът ни формулира възможностите за коалиране достатъчно широко - леви, левоцентристки, центристки, граждански, патриотични движения, партии, дори и личности. Така че това, което правим по отношение на Новата левица, в никакъв случай не бива да се възприема като затваряне към останалите субекти в политическото пространство. Стъпката, която направихме към Евролевицата, беше демонстрация на желанието ни да размразим ледовете и да възстановим нормалните взаимоотношения. За съжаление направените изявления на някои лидери след срещата вероятно ще затруднят този процес. Но ние ще продължим да работим в същата посока. Не е нормално БСП да декларира, че се отваря към всички, а да държи затворена вратата към единствената друга парламентарно представена лява партия. В ръководството на БСП няма проблем по отношение на Евролевицата. Готови сме да работим, да си сътрудничим, да си взаимодействаме в парламента. Много добре би било да формираме общи позиции и да ги защитаваме заедно в рамките на парламентарния живот.

Аз имах предвид различията на ръководството с кръга около Премянов.


- А, т.нар. Открит форум и техните претенции. Те не са заявили някаква коалиционна политика, така както не са формулирали икономическа, социална или външна политика. Тяхната дейност се изразява само в охулване на това, което ние предлагаме.

Новата левица не е ли само опит за нова фасада на формулата БСП плюс?


- Не. Механизмът е друг. Партиите участват на равнопоставена основа и БСП няма решаващия глас.

Това нормално ли е, при положение че като опит, позиции сред електората и като членска маса БСП многократно превъзхожда останалите си партньори?


- Когато декларирахме, че сме готови да работим с всички, които имат желание да работят с нас, някои го възприеха като Пременил се Илия - пак в тия. Но ние наистина сме готови да формулираме заедно с партньорите си обща политика. Готови сме да приемем техните идеи, ако те са разумни. Тук отварям една скоба. Трябва да е ясно, че на БСП сега не й е необходима коалиция на всяка цена. За близо три години БСП преживя своя политически, организационен и морален катарзис. Днес тя е желан партньор и самата тя е ориентирана към разностранен политически диалог - и в ляво, и в дясно. Убедени сме, че това е най-доброто за България. Страната се нуждае от коалиционно правителство и ние демонстрираме откровена готовност да управляваме заедно с всички. Засега разговаряме с левите, но по-нататък ще се обърнем и към останалите. Това е израз на осъзната последователно провеждана от ръководството политика. Дали за всички в партията това е така, е друг въпрос. Някои неща се преживяват много трудно, особено когато става въпрос за чисто личен план, за обидите и разочарованията от съвсем близкото минало.

Защо тези, които само преди четири години напуснаха БСП с думите това не е нашата партия, това не са нашите идеи, толкова лесно ви убедиха да ги приемете като партньори?


- Нека приемем този факт откъм хубавата му страна.

Така обаче решението ви изглежда конюнктурно...


- Да, така изглежда, но може да погледнем на него и от друг ъгъл. А именно, че през изминалия период БСП наистина се е променила. И те явно виждат тази промяна.

Не ги ли привличате с обещания за мандати в новия парламент?


- Не. Никакви мандати все още не са разпределяни.

Много се говори, че вече сте раздали не само депутатските, но и министерските кресла. Естествено, ако дойдете на власт.


- Не е така. В момента се опитваме да очертаем рамките на коалицията. Да направим първата стъпка към формирането на тази коалиция. Едва след като формулираме политиката си, така че тя да бъде алтернативна, нова и приемлива, ще започнем да решаваме съответните кадрови въпроси. И то на базата на качествата на хората, които участват в нейното формиране.

Бихте ли посочили икономическата алтернатива, която ще предложите на управлението на СДС?


- Основните тези на нашата икономическа алтернатива са абсолютно ясни - приватизация, либерализация, пазарни механизми, финансова стабилизация, валутен борд, бюджетна и финансова стабилност.

Но какви са тогава различията ви със СДС?


- СДС призна, че правителството не е провеждало приватизацията по правилния начин. Ние ще осигурим истинска независимост на АП. Истинска прозрачност на сделките, а не прехвърляне на отговорността на парламента.

Говорите за приватизация, а след осем месеца, когато са изборите, тя ще е кажи-речи приключила.


- Няма да е приключила, защото оттук нататък следват много въпроси. Българската приватизация беше направена по такъв начин, че тя не роди конкурентоспособност, не роди пазар, не роди производство и икономика. Така възниква въпросът какво ще правим с тази собственост, която е уж частна?

Имате ли и неговия отговор?


- А, това ще разберете малко по-късно. Важното е, че ние си поставяме този въпрос. Има и друг, който никой не задава - за приватизационните фондове, холдингите... Как са защитени там интересите на дребните акционери? Не следва ли държавата да се замисли върху тези въпроси, след като именно тя лансира тезата, организира и проведе първия етап от масовата приватизация? Може и да си приказваме, че няма да правим национализация, че няма да реприватизираме, но не е ли редно все пак да погледнем сключените договори? Това обаче са само тези. Все още не е дошъл моментът да кажа решенията.

С тази недоизказаност само ще притесните публиката.


- Затова все още избягвам да говоря по тези въпроси. На етап сме на формиране на политиката и не става дума за конкретните управленски решения. Може да се каже, че ще направим всичко необходимо, за да заработи капиталовият пазар, ще продадем миноритарните пакети акции, ще освободим продажбата на акции от данък печалба...

Не звучат ли някои от декларираните намерения прекалено либерално?


- А защо да не звучат либерално? Трябва да стане ясно, че когато говорим за ляво и дясно, ние ще се придържаме към онова, което е реалистично и възможно. В България при тази ситуация може да се разпределя нещо само ако се произвежда. Така че залогът е - развитие на икономиката. Ще освободим задържащите механизми и ще дадем възможност на частния бизнес да заработи.

Освобождавайки задържащите механизми, с какви пари ще защитите името си на социална партия?


- Единият източник са приватизацията и продажбата на миноритарните пакети в приватизираните обекти. Втората възможност е привличането на чуждестранни инвестиции. Трябва да се направи всичко необходимо за тяхното привличане. Третото перо, разбира се, е финансирането от международните финансови институции.

Ще споделите ли съображенията си Георги Първанов да не става премиер?


- Последните десет години от историята на България показват, че всяко еднопартийно правителство, в което премиерът е и лидер на партията, в крайна сметка възражда амбиции и опити да се концентрира много голяма власт в една личност. Показателно в това отношение е сегашното правителство.

Как ще коментирате прогнозите, че предизборната кампания ще се превърне в компроматна война?


- Не бих приел изнасянето на факти за този или онзи държавник за компроматна война. Да ме извиняват господата, но който си е надробил попарата, да си я сърба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във