Банкеръ Daily

Общество и политика

Който желае да смени модела, да спечели изборите

Румен Радев и Илияна Йотова

В понеделник президентът Румен Радев обяви, че той и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това стана ясно по време на пресконференция, на която държавният глава отчете свършеното през изминалите четири години.

„Безспорното е, че предстоят парламентарни избори. След тях идват президентските. Лично аз не мога да си обясня тази превъзбуда от вчера. Основната задача на всеки, който желае да смени модела, е да спечели парламентарните избори. Последните години имаме президентска институция, за мен успешен президентски мандат, която е силно опозиционна на статуквото и управлението. Тя привлече голяма обществена енергия. И въпреки това нищо не се промени, но това е така, защото ние имаме много ясна Конституция, която определя България като парламентарна република”, коментира пред Нова телевизия  политическият анализатор доц. Росен Карадимов.

Той посочи, че президентът има много голяма символна власт. Говоренето за смяна на модела и за нов тип управление обаче било възможно само през парламентарно мнозинство и излъченото от него правителство.

„Резултатът от парламентарните избори ще повлияе и на президентските след това. Те са до голяма степен функция на парламентарния вот”, добави доц. Карадимов.

„За президента всяко правителство, в което участва ГЕРБ, ще бъде задкулисно, на мафията и на завладяната държава. Той има война с ГЕРБ и тя е на базата на класическата дефиниция за популизъм - „ние, честните граждани, срещу корумпираните политически елити”. Той се явява като водач на тези честни граждани”, разясни политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според Стойчев Радев се цели далеч от президентската институция и иска да управлява страната. „Още на тези парламентарни избори президентът ще участва индиректно като припознае някои от съществуващите участници”, поясни политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във