Банкеръ Daily

Общество и политика

Който говори за разделение в БСП, явно работи за такова, подчерта Кирил Добрев

„Първото нещо, което трябва да направим в следващите месеци, е да си подредим “къщата”, като обърнем внимание на състоянието на организациите и стабилизираме партията по места, където срещаме трудности. Изборът на председател на Националния съвет е функция от много по-важната работа, която трябва да се случи преди това”. Това каза зам.-председателят на Националния съвет на БСП Кирил Добрев по време на заседание на Областния съвет на партията във Враца.

Според  Добрев продължителните загуби в някои райони на местни избори обезверяват хората и маргинализират партията, но има шанс в тази отчетно-изборна кампания организациите да излъчат и представят  ръководства по места, които да работят за промяна – да отворят БСП към периферията и да привличат повече гласове.

„За тази цел първа и основна задача е да спрем с враждата помежду си”, подчерта Кирил Добрев.  „Наши другари в последно време говорят за разцепление в партията. В БСП винаги сме били за вътрешнопартийната демокрация и свободното изразяване на мнение. Никой не е бил ограничаван, но в последно време тази свобода започва да прилича на свободия и то не в самата партия, а по медиите. Всеки един, който говори за разделение в партията или работи за такова, или му се иска. Основания за такова твърдение няма”, допълни зам.-председателят на БСП. Добрев добави, че подобни приказки за разделение трябва да спрат, ако левицата иска да бъде решаващ фактор в политическия живот. 

По думите му отдавна трябваше да се затвори и темата с разделението между поколенията в партията. Европейските и местни избори са показали, че все повече млади хора нямат притеснение да бъдат припознавани като част от отбора на БСП – доказателство за това са и младите кметове, които социалистите имат в Русе, Перник, Нови пазар и т.н.

Зам.-председателят на БСП коментира и резултатите от местните избори във Враца. „Стига сме живели със спомените от това какви резултати сме имали във Враца, време е да погледнем какво се случва сега”, обърна се към присъстващите Добрев. Той посочи, че част от причините за ниските резултати на областта в последните избори са вътрешнопартийни.

„В тази тежка ситуация, в която БСП провеждаше избори, можеше да бъдем малко по-гъвкави и по-открити към хора извън твърдото ни ядро. Има места, където въпреки целия натиск от страна на ГЕРБ, успяхме да постигнем сериозен резултат, благодарение на качествата на кандидатите, на ясните послания и на усилената работа на самите структури”, напомни Кирил Добрев. “На този етап е важно да се държим един за друг и да затворим страницата с вътрешнопартийните дразги”, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във