Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кой търкал, търкал - "Национална лотария" се ожени!

S 250 541cd6ee 4ce1 447d 9164 971b42b2ec23
S 250 40c9ebb0 f03c 4c89 b792 a4a0d2b10ee6

Случи се това, което дори и китайските астролози едва ли биха могли да прогнозират - "Национална лотария" падна от хазартния небосклон и потъна в небитието. Окончателно, след като тази седмица в "Държавен вестник" бяха публикувани промените в Закона за хазарта.

Новите правила отреждат и нова роля на Българския спортен тотализатор - лицензи за организиране на лотарийни игри в бъдеще ще бъдат издавани само с неговата благословия. Освен това с измененията на Закона за хазарта се забранява и организирането на хазартни игри, разпространението на билети, талони, фишове и други характерни за хазарта знаци. Забранява се и плащането на печалби от хазартни игри, организирани от нелицензирани лица, обекти или вериги без необходимия лиценз.

От сряда "Национална лотария" е без лиценз - ще рече,че  вече е забранено разпространението на талони за играта. Депутатите, които приеха промените в закона от раз, обаче очевидно изобщо не са разсъждавали върху следния въпрос:  какво става с билетчетата, закупени от дребните търговци за разпространение? Или    по-скоро какво става със средствата, вложени за закупуването им и как дребните търговци ще бъдат овъзмездени.

Срокът за изтеглянето и унищожаването на талоните е до края на 2020 г., а  контрол върху тази процедура ще упражнява Държавната комисия по хазарта. Но никой досега не е отворил дума за вложените в тях средства.

Деликатна е и темата за печалбите от продадените до тази сряда талончеата.

До последно рекламите по телевизиите вървяха така, сякаш "Национална лотария" ще векува, и със сигурност много българи са били спечелени за каузата на търкането.

Играта се рекламираше най-агресивно в Нова ТВ, с която според признанието на собственика й Кирил Домусчиев "Национална лотария" има действащ договор. "Този договор аз съм го заварил  и сега е явно, че отива към своя край. Аз не смятам, че липсата на този договор ще се отрази на Нова телевизия. Рейтингът е изключително висок и сега ние можем да избираме рекламодателите си. Липсата на „Национална лотария“ няма да повлияе. Ние сме финансово обезпечени“, заяви Кирил  Домусчиев.

Бъдещето на Нова ТВ изглежда блестящо, но гаранциите, че помамените от рекламата играчи ще си получат спечелените от  търкането пари, са доста рехави. Съдейки по думите на Валери Симеонов - един от вносителите на промените, спечелилите по-скоро ще се озоват в ситуацията да чакат от умрял писмо. "Печалбите ще могат да се получават по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници. Променихме закона, защото преценихме, че не е редно държавата да се бърка в тези частно-правни отношения. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си потърсят печалбите и да си ги получат. Парите от тиражите са събрани. Печалбите са базирани от общите приходи върху съответния тираж. Всеки заинтересован има правно основание, а има и пари, които са събрани, да си получи печалбата. Няма никакъв начин някой печеливш да съди държавата. В случая не става въпрос за изплащане на награди от бъдещи тиражи. Наградите са спечелени от вече проведени тиражи, за които парите са събрани. Държавата няма отношение. Нека всеки, който е спечелил, да си търси наградата от този, от когото я е спечелил", заяви Симеонов.

Очевидно е, че ако съм дал пет лева за талонче и съм спечелил 10 лева, трябва да плюя на късмета. Защото кой ще тръгне да си търси правата в съда, при това от субект с отнети лицензи? Още повече вносителят на промените в закона е категоричен, че държавата няма никакво отношение към този въпрос.

Държавата си умива ръцете, а в същото време няма никакъв шанс

спечелилите да си потърсят правата от мажоритарния собственик

на "Национална лотария" Васил Божков. Мълчат и неговите съдружници Димитър и Милен Ганеви, които имат 44 % от собствеността на лотарията чрез компанията си "ЛотоБГ". Димитър Ганев е изпълнителен директор на "Национална лотария" и евентуални искове за неизплатени печалби би трябвало да се отправят към него. В едно от интервютата си Васил Божков даде точно такъв съвет: "Аз съм акционер в "Националната лотария" и ако компанията дължи пари, отговорен е мениджмънта. Аз съм си платил всички данъци, защо не са обвинени други акционери?"

Пари за изплащането на печалбите братята със сигурност имат. В медиите вече се появиха информации, че от 2014 г. досега те са получили дивиденти в размер на над 200 млн. лева. Въпросът е защо при споделената собственост на "Национална лотария" засега пешкирът ще опере само мажоритарният собственик Васил Божков? Едва ли този очевиден пропуск на прокуратурата е продиктуван от хуманитарни съображения печелившите да могат да си получат парите?!

Каква ще е съдбата на Божков докато го гризе носталгията по родината в далечните Обединени арабски емирства, не е ясно. Не се знае дали той ще бъде докаран у нас, въпреки 120-те страници в искането за екстрадиция, което според последната информация вече е преведено на арабски. Според стандартната процедура искането се изпраща в Министерство на правосъдието, а след това по дипломатически канал в ОАЕ. Какво обаче ще решат тамошните власти, предстои да видим.

И докато спечелилите от талончетата, мажоритарният собственик на "Национална лотария" и българската прокуратура са вперили

поглед в звездите в очакване да им дадат някакъв знак

как ще се развият нещата, перспективата пред приближения до Васил Божков Александър Тумпаров е мрачна. Според оскъдната информация от прокуратурата, той в момента се намира в болница, и след като бе задържан неизвестно къде, тази седмица е под парична гаранция от рекордната сума 1,5 млн. лева. Тумпаров е член на Надзорния съвет на "Левски", съосновател на "Еврофутбол" заедно с Божков и Стефан Найденов, собственик на казино "София" в хотел "Интерконтинентал"  и на компаниите "Александър и Александър" ЕООД, "Глобул Травел"ЕООД, "А.Д.А." ЕООД.

Във вторник (11 февруари) стана известно, че организираната престъпна група на Васил Божков набъбва с още двама души. В съобщение на спецсъда се посочва, че двама служители на Държавната комисия по хазарта са привлечени като обвиняеми. Това са Тодор Марков, който е член на комисията и бившият й член Пламен Георгиев. В ареста с постоянна мярка за задържане се намира и Огнемир Митев, бивш директор на комисията от началото на 2014 година. Доскорошният шеф на ДКХ Александър Георгиев беше привикан за показания, но бе освободен. В началото на февруари министърът на финансите Владислав Горанов освободи по негова молба Георгиев и назначи временно Георги Йорданов за председател на Държавната комисия по хазарта, до намиране на титуляр за поста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във