Банкеръ Daily

Общество и политика

Кои ще са министрите в новото правителство?

Съставът на новия кабинет на практика е почти договорен, след днешната среща между ГЕРБ и Реформаторския блок, разкриват източници на "Банкеръ".

Меглена Кунева със сигурност ще бъде вицепремиер в следващото правителство на Бойко Борисов. Тя ще отговаря за европейските въпроси.

Вицепремиер, отговорящ за еврофондовете и  икономиката почти сигурно ще е Томислав Дончев от ГЕРБ.

Третият вицепремиер  ще е Румяна Бъчварова от ГЕРБ, която ще отговаря за държавната администрация и електронното правителство.

Двама министри от служебния кабинет се очаква да запазят постовете си. Това са външният министър Даниел Митов и министърът на правосъдието Христо Иванов. Те ще се броят от квотата на Реформаторския блок.

Останалите представители на формацията в новия кабинет се очаква да бъдат лидерът на БЗНС Николай Ненчев, който да поеме отбраната, Тодор Танев от Гражданския съвет за министър на образованието, а лидерът на СДС Божидар Лукарски ще заеме поста икономически министър. Пред журналисти той не отрече появилата се в медиите информация и отвърна лаконично - "Да, бих бил министър. Това е правителство на политическата отговорност и ние като политически отговорни хора трябва да поемаме отговорност".

За министър на здравеопазването се спряга името на Петър Москов от ДСБ, а за финансов ГЕРБ предлага Владислав Горанов.

Енергетиката най-вероятно ще бъде поета от Делян Добрев. Постовете си от предишното правителство на Борисов запазват и Лиляна Павлова - регионално развитие, както и Ивайло Московски - транспорт.

Веселин Вучков най-вероятно ще заеме поста министър на вътрешните работи. Той беше зам.-министър на Цветан Цветанов по времето на предишния кабинет "Борисов".

Очаква се да се завърне и Вежди Рашидов, който пак ще отговаря за културата.

Ивелина Василева е предложението на ГЕРБ за министър на околната среда и водите, а за земеделското министерство - Десислава Танева.

Ивайло Калфин или друг представител на АБВ се очаква да поеме социалното министерство. Самият Калфин не потвърди, но не и отрече информацията, като обясни, че се чувства добре в парламента.

"В следващите дни АБВ ще проведе национални форуми. Тогава ще се реши дали ще участваме, ако участваме – с какъв ресор и т.н.", допълни той.

За министър на спорта пък е гласен Красен Кралев.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във