Банкеръ Daily

Общество и политика

Кой ще поеме поста на Марио Драги?

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се ангажира с това за първи път германец да стане президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Ръководителят на Бундесбанк Йенс Вайдман е "верен европеец и опитен централен банкер", "подходящ" за позицията, каза Юнкер в интервю за немското издание Handelsblatt. "Не споделям мнението на части от Южна Европа, че един германец не може да стане президент на ЕЦБ," добави още Юнкер.

Позицията на президент на ЕЦБ трябва да бъде заета тази година, защото мандатът на сегашния Марио Драги приключва на 1 ноември. Освен Вайдман се спрягат и имената на управителите на централните банки на Франция и Финландия, Франсоа Вилерой дьо Галхау и Оли Рен, както и френският член на борда Беноа Коеру за възможни наследници на Драги. Франция обаче вече имаше представител на тази позиция - Жан-Клод Трише. 

Юнкер предупреди за преувеличените очаквания за евентуален германски шеф на ЕЦБ. "Йенс Вайдман не може сам да промени паричната политика на еврозоната, защото това решение взима не само президентът, а и Бордът на централната банка."

Facebook logo
Бъдете с нас и във