Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОЙ ЩЕ КУПИ КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦИТЕ НИ

Корабостроителницата в словашкото дунавско пристанище Комарно и германската компания Н + F са сред най-сериозните кандидат-купувачи на Русенска корабостроителница ЕАД. Това съобщи специално за в.БАНКЕРЪ Весела Димитрова, началник на управление Финансово оздравяване на държавните предприятия в Министерството на финансите.


Според Андрей Шафернахер, представител на испанската фирма DFC - инвестиционен посредник при продажбата на трите български корабостроителници, най-голям интерес има към завода в Бургас. Запазвайки изискването за конфиденциалност, г-н Шафернахер посочи като евентуални негови купувачи две големи корабостроителници - от Скандинавия и от арабска страна. Той допълни, че арабската оферта е много сериозна. Там всичко се управлява от западноевропейци и арабин е само собственикът.


Учудващо най-слаб засега е интересът към Варненска корабостроителница АД. Обяснението на експертите е, че 25% от нея бяха купени в първата вълна от масовата приватизация.


В близките дни ще обявим в Държавен вестник процедурата за приватизация на корабостроителниците - каза още г-н Шафернахер. Според запознати заводите ще бъдат продадени след директни преговори с потенциален купувач

Facebook logo
Бъдете с нас и във