Банкеръ Daily

Общество и политика

Кой ще изтегли късата клечка в състезанието по популизъм

S 250 08980bea db58 473d b9a1 de90b2db44fb

Напоследък парламентът все повече започна да прилича на детска градина. Така, след като всички играчки бяха счупени, куклите и парцалките върнати и мостовете изгорени, партиите в 46-ото Народно събрание се изправиха пред нови, трети по ред в рамките на няколко месеца, парламентарни избори.

 

Повечето от тях се усетиха, че всички ще загубят от доверието на избирателите заради неадекватното си поведение по време на преговорите за съставяне на правителство с първия мандат и панически се втурнаха да минимизират щетите върху имиджа си. Доколкото е възможно. Защото този, който бъде посочен за виновен да се стигне до поредното отиване до урните, ще загуби най-много откъм електорална подкрепа.

Непрекъснатото повтаряне от политическите формации, че трябва да има правителство подсказва, че никой не ще 

вината за провала да се прехвърли върху него.

"Има такъв народ" под път и над път обясняват, че са направили всичко, което зависи от тях – обсъждали са приоритети с партиите на протеста и БСП, направили са компромиси и отстъпки. Но не се е получило заради предателството на другите, тъй като не им били дадени постове и министерски кресла.

"Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" се кълнат, че никога не са искали постове и "порции", но нямало как да гласуват за "котки в чувал", т.е. за хора, които не познават, представени им в последния момент набързо и в чийто административно-управленски капацитет силно се съмняват. Не се прави така, редят демократите. Не може партия само с 65 депутати да упражнява диктат върху съюзниците си и да налага силово решения. В такива случаи се преговаря и се прави коалиция, ако спечелилият вота има сериозни намерения да управлява.

БСП, която до последно се надяваше да има кабинет с първия мандат и положи усилия това да стане, след провала се вкопчи в третия мандат като за спасителна сламка. Левицата упорито иска да се покаже като най-зрялата партия, най-улегналата и умерена, която е в състояние да предотврати трети вот. И президентът й предостави тази възможност.

"На политическата маса в страната отново няма меню, а ситуацията става все по-заплетена. ...Партиите са единодушни само в едно, че кабинет трябва да има, но пък управляващи продължава да няма. А математически кабинет може да се състави само, ако „Има такъв народ“ и ГЕРБ променят мнението си и решат да подкрепят с гласове партията, на която ще бъде даден третия мандат", коментира Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" и нарече "трудни и нелогични" действията на политическите сили. Според нея в Народното събрание се извършва състезание по популизъм.

От десетина дни се наблюдаваше едно

упорито ухажване на партията на Слави Трифонов

и опити за прикоткването й на масата на преговорите. Най-големи усилия в това отношение полагаше коалицията на Мая Манолова. „Третият мандат е възможен, само ако бъде разглеждан като втори опит за първия мандат. Това е втори шанс „Има такъв народ“ да състави правителство с подкрепата на другите партии на протеста, да участва в разговори, без доминация на силата и еднолично налагане, да излъчи премиер и основните министри. Да има ясни приоритети, писмено споразумение и партии, които мислят за народа, а не за партийните си интереси и сметки“, заяви Манолова. "Вярвам, че партиите и лидерите им ще си надмогнат егото", допълни тя.

Хората на Трифонов обаче продължават да обръщат гръб на тези, които ги канят. Позицията на "Има такъв народ" остава непроменена въпреки поканите от другите парламентарни формации да се върнат в преговорите, обяви зам.- председателят на парламентарната група Ивайло Вълчев. Той не виждал логиката „при първия мандат да не се подкрепи нещо, което след това ни се предлага при третия". Същата позиция бе потвърдена и след като се разбра, че третият проучвателен мандат отива при социалистите.

Заради тази им политика някои социолози вече започват да улавят лек спад в електоралната подкрепа за ИТН, но водачите й продължават да са убедени, че новите предсрочни избори могат да им донесат повече депутати.

Разбира се, кой прав, кой крив, времето ще покаже. Но "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП  толкова много искаха да се състави правителство, че започнаха да калкулират на коя формация е най-добре да бъде даден третия мандат и стигнаха дори до там да предлагат премиерското място на ИТН. Върхът на тази готовност беше идеята министър-председателският пост да бъде даден на сегашния парламентарен шеф Ива Митева. Което очевидно бе много голям компромис, тъй като и с просто око се вижда, че тя няма необходимите качества и психика за този пост. Впрочем и самата Митева прецени, че не е готова за подобна авантюра.

В крайна сметка, всички тези калкулации вече отпаднаха и какво се получава? "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП искат да се състави правителство, но не могат сами. А "Има такъв народ" може с тяхна помощ, но не иска.

Политологът Тончо Краевски смята, че всъщност никоя от партиите не желае да подкрепи кабинет, който да е само за половин година. "Всички предпочитат да държат активите си и да ги пазят, като чакат някой друг да изгори. ... Никой не иска да инкасира репутационна и електорална щета. Те не искат да поставят интереса на обществото над партийния си интерес. Това е криза на парламентарната демокрация - когато партиите не са в състояние да изградят консенсус и да жертват партийния интерес в името на публичен интерес, който е над партийния им", коментира Краевски създалата се ситуация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във