Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кой ще гласува за "грешката" Цецка?

Той е!

Ген. Румен Радев е почти предизвестеният победител на втория тур на президентските избори у нас. За това много му помагат и министрите на ГЕРБ, кметове и активисти, които всеки ден във фалцет обясняват на българските граждани какви страхотии ще се стоварят върху страната, ако той влезе в родния Бял дом. Дори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отписа собствения си кандидат Цецка Цачева, като публично си призна грешката да я издигне. Той обаче не може да преглътне факта, че подкрепата за Радев всъщност е протестен вот срещу неговото управление. 

На първия тур генералът победи претендента на ГЕРБ Цецка Цачева, макар и с малко. Някои анализатори твърдят, че партията на Бойко Борисов не е успяла да оползотвори резерва си в големите градове, където има симпатизанти и където формацията би запазила по-висока подкрепа на парламентарни избори. А кандидатурата на Цецка Цачева - както сама по себе си, така и по време на кампанията, не е била убедителна.  В този смисъл резултатът не е просто незадоволителен, той е катастрофален за ГЕРБ, още повече че над половината кметове в страната са от тази партия и предизборната кампания на Цачева бе проведена в тясно взаимодействие с тях и концентрирана върху успехите и на местната власт, не само на правителството.

Румен Радев пък успя да привлече гласове в доста широка периферия и от много места извън тяснопартийното ядро на БСП. Между тях имаше както симпатизанти на други партии, включително и десни, така и хора, които не са гласували от години. На първия тур той е мобилизирал почти целия потенциал на БСП, над 80% от левите го чувстват наистина като "свой кандидат". И в този смисъл ген. Радев има по-голям потенциал за балотажа.

Според повечето социолози преди втория тур Радев е в силната позиция. Той е човекът, който победи ГЕРБ, с Радев ще се свързва вероятността ГЕРБ да загубят водещата си роля. На негова страна е и психологическото предимство. Единственият шанс на ГЕРБ да обърнат тренда е да "опаковат" Радев като "човек на Путин" и "кандидат на БСП и ДПС".

Прегрупирането за балотажа започна още в нощта след гласуването на първия тур. И още тогава ген. Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова опровергаха мантрите на управляващите. Те обявиха, че няма да водят преговори с партийни централи, а се обръщат към всички български граждани за подкрепа. "Не сме водили разговори с ДПС до първия тур на президентските избори, няма да водим разговори и за втория, обръщаме се към всички граждани", заяви Нинова. Според нея една от лъжите, които се тиражират, е, че се задава управление на БСП с ДПС. 

Същата вечер председателят на ДПС Мустафа Карадайъ даде завоалирана "непоискана подкрепа" за кандидата на БСП. Той обаче уточни, че няма да се водят разговори между ръководствата на партиите, а гласувалите за Пламен Орешарски (зад когото застана ДПС на първия тур) също са български граждани и всъщност Румен Радев се е обърнал и към тях. Според политолога Първан Симеонов ген. Радев изглежда естествен избор за електората на ДПС и в случая дори не става дума за инструкции от Карадайъ. "Значителна част от симпатизантите на ДПС (около 3/5) все още са на кантар, но при останалите нагласата за подкрепа е приблизително 5 към 1 в полза на Радев", обясни той и допълни, че това е нормално, тъй като в преобладаващата си част гласоподавателите на ДПС са леви хора.

От друга страна, се оказа, че генералът от ВВС е достатъчно популярен и сред симпатизантите на националистическите формации, въпреки че официалната позиция на лидерите им, че не подкрепят никого, т.е. дадоха свобода на поддръжниците си да избират по съвест. Докато половината от гласоподавателите на Патриотичния фронт все още се колебаят кого да подкрепят, то сред останалите Радев печели симпатиите в съотношение 4:1 спрямо Цачева, по данни на социолозите. Същото било положението и сред гласуващите за "Атака". Претендентът на БСП за "Дондуков" 2 печелел в пропорция 2 към 1 от избирателите на АБВ и в почти същото съотношение на гласувалите за Татяна Дончева.

На какво може да разчита Цецка Цачева? Проблемът е, че на този етап тя все още не успява да консолидира голяма част от потенциала дори на своята партия. "В случая говорим за нагласи, които още не са повлияни от партийните централи. Става дума за ценностния избор и емоцията на гласоподавателите", обясниха социолози. Според тях на този фон подкрепата за Цачева от ГЕРБ изглежда силно разколебана - между 50-60% от гласоподавателите на тази партия застават зад нея.

Цачева вече се срещна и с лидерите на партиите от Реформаторския блок и те й засвидетелстваха подкрепата си. Но няма никаква гаранция, че техните избиратели ще ги послушат. Повечето може би ще си останат вкъщи, защото при симпатизантите на Реформаторския блок доминират колебанията и решението твърдо да не се гласува за втори тур. От гласоподавателите на старата десница Цачева трудно може да очаква значима подкрепа, показват изследванията на агенциите.

На първия тур ДОСТ даде каквото можа в полза на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, тя получи най-много от гласовете на изселниците ни в Турция. Лидерът на формацията Лютви Местан даде "непоискана подкрепа" на Цачева на първия тур, която се оказа нож с две остриета, защото отблъсна много от другите избиратели. Той потвърди подкрепата на партията си за Цачева и на балотажа, но уточни, че тя не е персонална, нито конкретно за ГЕРБ, а за евроатлантизма. "Подкрепата не е поискана, но дори да е отказана, ще изпълним своя граждански дълг", заяви Местан. 

Енигма остават гласовете на хората, които на първия тур застанаха зад варненския бизнесмен Веселин Марешки - близо 11%., т.е. около 100 000 души, които на миналите избори са гласували за ГЕРБ. Според наблюдателите обаче те не са типични гербери, а хора от периферията на тази партия, които по принцип са готови да експериментират с нови лица. И ако през 2009-а Бойко Борисов и ГЕРБ бяха новото явление на политическата сцена, след тях Николай Бареков, а на първия тур сега Марешки, то на балотажа новото лице е Румен Радев, а Цачева е статуквото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във