Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кой се страхува от лидерски дебат?

Няколкодневната сага, наречена "Лидерски дебат", засега приключи без хепиенд. С други думи - провали се. Първо, заради страха на Бойко Борисов да се изправи сам, очи в очи срещу председателката на БСП. Второ, заради твърдата неотстъпчивост на Корнелия Нинова относно формата на дебата и опитите той да бъде размит и превърнат в говорилня от една сюрия експерти, както иска да го извърти лидерът на ГЕРБ.

"Когато става въпрос за лидерски дебат, говорим за пряка среща между лидерите. Бойко Борисов обаче предложи дебат, на който да присъстват и експерти. Смятам, че лидерският дебат не се състоя, защото Борисов очевидно си е дал сметка, че ще загуби", коментира ситуацията експертът по сигурност и водач на червената листа в Пазарджик Славчо Велков. Според него е очевидно, че Борисов няма да може да отговори на много въпроси, които ще му бъдат зададени.

Като доказателство на това предположение са валящите от пресцентъра на ГЕРБ съобщения за хода на кампанията, от които се вижда, че Бойко Борисов дори на срещи с гражданите в различните градове, води със себе си доскорошния вицепремиер Томислав Дончев и бившия финансов министър Владислав Горанов. Явно така се чувства по-сигурен, че няма да изпадне в неловка ситуация пред избирателите. И тогава твърдението му, че само той може да бъде премиер на тази държава, тъй като няма по-подготвен от него, ще олекне. Дори ще зазвучи смехотворно.

В сряда (1 март) Корнелия Нинова категорично заяви, че няма да отиде на дебата с Бойко Борисов. "Позицията ни остава следната: или ще имаме лидерски дебат двамата един с друг сами и по визията за развитието на България, или няма да има дебат. Това ще остане непроменено до края. Да видим кой ще събере смелост", отсече лидерът на социалистите.

И даде поредна отсрочка на Борисов, след като отдавна го предизвиква да се разберат "като мъже". Експремиерът първо се усука с някакви сексистки недомлъвки, че едва ли не му било под нивото да дебатира с жена, но за да не си помисли някой, че се е уплашил - прие с половин уста. След което обяви, че ще води със себе си експерти, т.е. бившите си министри. А трите национални телевизии с готовност предоставиха ефирно време, НДК - пък неутрален терен.

Тогава започна мъчителното договаряне на формата. От ГЕРБ представиха почти за постигнато съгласие дебатите да се проведат в два модула. В първия експертите на двете партии да представят и разяснят програмите им. А след тях да дебатират Нинова и Борисов. Но веднага стана ясно, че консенсус изобщо не е постигнат. "Неприемливо е за нас да се смесват формите - експерти и лидери заедно, защото хората заслужават да чуят от първо лице визията на всеки един лидер за бъдещето на България", оповестиха от червената централа. Отговорът на "най-подготвения за премиер" беше в типичния му битов стил. "Ние не сме гаджета, че да седим очи в очи и двамата да си говорим... хубаво, и двамата ще си говорим."

В този контекст съвсем правдоподобно прозвуча оповестеният от Нинова телефонен разговор с Борисов. Той й предложил двамата да се появяват на дебата за кратко, след което да "пият кафе и да ръкопляскат" на хората от екипите си. А те трябвало да продължат битката на идеи в национален ефир. "За мен обаче политиката е сериозно занимание, а не шоупрограма. Затова оставаме на позицията, че искаме лидерски дебат", заяви соцлидерката. Експремиерът пък се оправда, че споменатото от него "пиене на кафе" било шега. Прибягнал до нея, след като осъзнал, че опонентката му не желае да влиза в дебат. "Тя иска да се говори, че мен ме е страх", "прозря" накрая  Борисов.

След като номерът на Борисов да се скрие зад министрите си, за да не проличи некомпетентността му не мина, Нинова отново настоя за лидерски дебат, тъй като експертите не могат да носят политическа отговорност. И направи ново предложение на ГЕРБ - "те да посочат една социологическа агенция и ние да посочим една, и да направим бърз сондаж какво иска българският народ да види и да чуе - лидерски дебат или експертни разговори, и да се съобразим с желанието и волята на народа". Топката пак е в полето на ГЕРБ. Но единственото, което се чу оттам засега, е смутолевеният коментар на Борисов: "Никога не съм се водил по женски акъл. Сега да питаме социолозите, политолозите...". Той продължи да настоява, че единствената претенция, която е имал, била "да се покажат и министрите (които на практика не са министри, че дори и депутати не са), но които според акъла на Бойко "ще изпълнявали програмите".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във