Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кои са най-имотните депутати?

Герберът Кърчев с апартамент за 674 хил. лв. във Виена

Бившият гербер Александър Сабанов (третият от ляво на дясно) "цъфти" сред патриотите в сегашния парламент.

И 44-ят парламент събра хора, които по-скоро правят впечатление със своите авоари и материална обезпеченост, отколкото със законодателната си експертиза. В навечерието на новия политически сезон "БАНКЕРЪ" проучи кои от сегашните законотворци притежават най-много недвижимо имущество. Оказа се, че има народни представители, които в последните години са придобили сериозен брой апартаменти, къщи и земеделска земя. Още по-интересното е, че те не са концентрирани в една или друга парламентарна група. По-скоро излиза, че всяка от парламентарно представените политически сили разчита на големи земевладелци и бизнесмени на местно ниво.

Чудесен пример в това отношение е социалистът Иван Иванов, който след изборите през март за първи път прекрачи прага на Народното събрание. Той беше избран с преференции, тъй като бе поставен на незавидната 22-ра позиция във варненската листа на БСП. В своята имуществена декларация, представена пред Сметната палата, Иванов е посочил, че притежава 17 имота. Повечето от тях са апартаменти и къщи. Сред най-скъпите са жилищата му във Варна и София. Тяхната обща стойност е около 300 хил. лева. Тази година Иванов си е купил апартамент с гараж и в курорта "Чайка", които също струват над четвърт милион. Още по-впечатляващи обаче са декларираните от него над 2000 декара земеделски земи, лозя и гори, разпределени в 67 парцела. Почти всичките са в района на град Велики Преслав, Шуменско.

Самият Иван Иванов е доста интересна личност. Редица медийни публикации го свързват с бизнесмена от морската столица Даниел Славов - Дънката, както и с бившия председател на общинския съвет във Варна и лидер на местното БСП Борислав Гуцанов. Дънката и Гуцанов бяха арестувани през март 2010-а по време на шумната акция "Медузи". По онова време шеф на МВР беше "строителят" на ГЕРБ Цветан Цветанов. По-късно регионални медии съобщиха, че арестуваните са част от международното разследване на аферата "Панамагейт". Както и че стартът на операция "Медузи" е даден именно покрай панамската връзка. В крайна сметка акцията потъна, а за капак Гуцанов и Дънката осъдиха България в Страсбург заради унизителните арести. Проверка на  "БАНКЕРЪ" в парламентарния регистър пък установи, че след цялата сага Гуцанов, който не успя да влезе в сегашния парламент, е бил "назначен" от Иванов за негов нещатен сътрудник и ще го съветва по местната политика и законодателство.

Никак не е случаен човек и Александър Сабанов. Той бе водач на патриотичната листа в Силистра през март и също като Иван Иванов дебютира в парламента. Сабанов е декларирал, че притежава 17 имота. През далечната 1997-а е купил апартамент с гараж в София за 1 млн. лева. В района на Силистра притежава 1700 декара земеделски земи, а на влог държи 56 952 лева. Сабанов, който в медиите е описван като бизнесмен в сферата на хранително-вкусовата промишленост, не е посочил дали има дялове в дружества. От друга страна, политическата му кариера е достатъчно ясна. Тя започва в редиците на ГЕРБ през 2007-а. Година по-късно Сабанов става председател на общинския съвет в Силистра. През февруари 2011-а обаче напуска Борисовата партия, и то по скандален начин. Като причина за оттеглянето си посочва кадровата политика на местната структура, където по думите му се назначават "на всяка цена" роднини, семейни приятели и "удобни хора". Сабанов разкрива, че ГЕРБ-Силистра грубо се е намесвала в решенията на местния парламент и е оказвала натиск при вземането на решения. След скандала Александър Сабанов става част от "Обединени патриоти" и по този начин сега отново управлява с хората на Бойко Борисов, само че не Силистра, а държавата.

Един от новите гербери в Народното събрание е Борис Кърчев. Всъщност "БАНКЕРЪ" вече писа за задълженията на Кърчев, като му отреди шесто място в "класацията" на политиците най-големи длъжници. През 1996-а той започва изграждането на първата си кабелна телевизия в Симеоновград, а през 2002-ра - в Раднево и Казанлък. През 2006-а се захваща и с по-мащабен проект и създава "ТВ Тракия Казанлък". От 2009-а започва изграждането на кабелна телевизия и в Стара Загора. Не можем да кажем със сигурност дали неговата телевизионна мрежа е помагала за популяризирането на ГЕРБ в Старозагорско. Но официалните данни на ЦИК показват, че на парламентарните избори през 2014-а партията на Борисов е събрала 33.2% подкрепа в Стара Загора, докато на тези през март одобрението й достига 34.14 на сто. Иначе Кърчев е декларирал, че притежава 12 имота, като през 2016-а си е купил апартамент във Виена за 674 751 лева. Кърчев е отбелязал също, че има над 200 000 лв. налични средства, а на влог държи още 120 хиляди.

Колкото до Руслан Тошев от ГЕРБ, той е декларирал 27 имота, повечето от които парцели. Има и пет апартамента. Отделно Тошев притежава 82 ниви в най-плодородния регион - Добричкия. Тошев ръководи структурата на ГЕРБ във варненския район "Одесос".

В ДПС се откроява Джейхан Ибрямов, декларирал апартамент, два гаража и къща за над половин милион. Всички те са купени през последните осем години. Любопитно е, че още в началото на политическата му кариера неговите колеги от движението му лепват прякора "младия сокол". Ибрямов беше заместник-министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски. Ведомството му обаче бе закрито почти веднага след скоропостижното падане на този кабинет.

Колегата на Ибрямов - Делян Пеевски, "се е похвалил", че преди около 15 години си е купил три апартамента в столицата за общо 152 263 лева. До миналата година той имаше и един стар "Опел", но в последната си декларация вече притежава над 70 млн. лева.

Разглеждайки декларациите на новаците от "Воля", интерес предизвиква депутатката Нина Миткова. Тя и съпругът й Максим притежават недвижимо имущество за над 2 млн. лева. Най-скъпа е къщата им в Пловдив, която струва милион и половина. И е придобита през тази година. За Максим Митков официално се знае, че е в бизнеса с... велосипеди.

Изгърмелият покрай "Суджукгейт" гербер Живко Мартинов също не е гладувал. Но както се знае още от древността, човешкото око е ненаситно. И няма да е никаква изненада, ако някои народни представители излязат от този парламент още по-заможни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във