Банкеръ Daily

Георги Свиленски

Кой представя пред българските граждани предложенията за данъците, които те трябва да плащат?

Парламентарната група на БСП предложи прекъсване на пленарното заседание докато в парламента не дойдат председателят на бюджетната комисия и министърът на финансите, но пленарната зала го отхвърли. Предложението беше отправено от зам.-председателя на групата на социалистите Георги Свиленски в рамките на дебата по законопроектите за изменение на Закона за ДДС.

"Няма премиер, няма министър на финансите, няма председател на бюджетната комисия, няма заместник-министър на финансите. Няма изказвания от управляващите. Кой в тази зала защитава предложенията на управляващите? Кой представя пред българските граждани предложенията за данъците, които те трябва да плащат. Няма го и парламентарният секретар. Вие разбирате ли в каква ситуация работи българският парламент? Народни представители, които стоят, чакат някой да дойде да обясни какво се предлага, няма кой да представи становището на Министерството на финансите", каза Свиленски.

Той поиска прегласуване на предложението, с което да се затвърди "вотът на недоверие към правителството", което по думите му, депутатите току-що били заявили, отхвърляйки искането в залата да дойдат представители на изпълнителната власт и председателят на бюджетната комисия.

Социалистът подчерта, че докато се обсъждат и гласуват промените на ДДС, финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов са на обиколка с джипа в Перник.

Александър Иванов от ГЕРБ отговори на Свиленски, че становището на Министерството на финансите е качено на сайта на министерството, както и на сайта на ресорната парламентарна комисия и всеки, който може да чете, се е запознал с него. Освен това Иванов изтъкна, че вносителят на предложението за промяна на ДДС не е Министерският съвет. Предложенията са на депутати от различни парламентарни групи.

"Колеги, безпрецедентната ситуация, която се създаде в България и в света по отношение на разрастването на епидемията COVID-19 не подмина и българския бизнес и икономика. Именно във връзка с това е предложението на ПГ на ГЕРБ за диференциране ставката на услугите в ресторантьорството, хотелиерството. Секторът, който беше най-засегнат от мерките по отношение на разпространението на COVID-19. Именно затова в средата на годината разглеждаме тази мярка. Мисля, че всички, които искаме да спасим българския туризъм, българската икономика, а към 11-12 % от БВП се формира пряко и косвено от този сектор, трябва да подкрепим тази мярка. Искам да подчертая, че мярката, която предлага ПГ на ГЕРБ по отношение на диференцираната ставка ДДС е временна. Ние сме записали, че нашето предложение е от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г.", посочи още депутатът от ГЕРБ.

Той отбеляза, че неговото дълбоко разбиране е, че това няма да намали цената на крайния потребител.

"Нито един от този бранш не заяви, че наистина това намаляване на ДДС за този сектор ще бъде пренесено върху цените на услугите, които те предлагат на български или чуждестранни граждани, туристи в България. Именно това е мярка, насочена изцяло за подпомагане на бизнеса. Тя е в пакет от други мерки, които много добре са известни. Искам да подчертая, че до миналата седмица 150 хил. български граждани са запазили работните си места благодарение на мярката 60 на 40", обясни Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във