Банкеръ Daily

Общество и политика

Кой меси големия зелник във фонд “Земеделие”

S 250 f89c25cb 6c3c 4d05 a747 db8aa74d4cd2
S 250 b3032f2e 9f73 4764 9a22 f76d8b8cd499

След като стана известно, че Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС извършват действия по разследване на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас за престъпления по чл. 248а, ал. 2 и ал. 5 от НК – измами със средства от европейски фондове, естествено е да погледнем към дейността на българския партньор на Европейската служба за борба с измамите OLAF. Това е Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС), която е специализирана структура на МВР, осъществяваща контролна, информационна и координационна дейност по линия на защита на финансовите интереси на общността.

Очевидно за времето от създаването на АФКОС през 2003 г. до ден днешен нарушенията в Оперативната програма "Развитие на селските райони" не са били обект на задълбочена проверка, каквато се надяваме, че най-сетне ще извърши спецпрокуратурата, ДАНС и по ирония на съдбата МВР, в лицето на АФКОС. Въпросът обаче е, защо дирекцията, която е националната контактна точка с OLAF и осъществява обмен на информация, включително и оперативна с европейската служба, си е затваряла очите за крещящите нарушения по споменатата програма за селските райони, каквито са строежите на т.нар. къщи за гости? Още повече, че за тази си дейност АФКОС, освен бюджетни пари, ползва и финансова помощ от ЕС, както показва договорът от 15 април 2019-а за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма "Добро управление". Договорът е по линия на "Подпомагане на ефективното изпълнение на дейността на дирекция АФКОС в работата й по Европейските структурни и инвестиционни фондове" и е в размер на 897 981 лева, в срок до декември 2021 година.

Какво излиза - дирекцията-партньор на OLAF, която не е установила никакви нарушения по програмата за развитие на селските райони, в същото време взима парите на Евросъюза, за да работи още по-ефективно срещу измамите с европейски пари през следващите години? Изглежда абсурдно, но в държава, в която вторият човек в управляващата партия си позволява да заяви по повод "Апартаменгейт" "не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже", това май е дребна подробност от всекидневието. В света на богопомазаните в техни ръце е и хлябът, и ножът. 

Любопитно от тази гледна точка е до какво ниво всъщност ще стигне разследването на спецпрокуратурата, МВР и ДАНС? Ако разследващите спрат до десетина случаи на злоупотреби с европейски пари, това ще е поредното замазване на очите на Европейския съюз. Защото не е луд този който яде зелника, а този, който му го дава. А във Фонд "Земеделие" зелникът се меси от мнозина...

С най-голям опит в омесването и разпределянето му от години е Движението за права и свободи. То винаги има свой представител на отговорна позиция, позволяваща му контрол върху разпределяните средства по програми. От 2014-а например отговарящ за прилагането на Оперативната програма за развитие на селските райони във фонда е Атидже Алиева- Вели, която следеше също и ресорите „Селскостопански пазарни механизми“, „Технически инспекторат“ и „Рибарство и аквакултури“.

Назначението на Алиева стана факт по време на правителството на Пламен Орешарски. Заповедта й бе подписана от тогавашния изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" Атанас Добрев - син на бившия депутат от БСП Чавдар Добрев, брат на червената функционерка Ваня Добрева. Любопитното при него е, че след края на правителството "Орешарски" продължи да работи в същата структура, като ценен експерт по въпросите на земеделието в кабинета "Борисов -2". Не е тайна обаче, че не толкова експертните му качества, колкото неговата близост до движението, му осигуриха местенцето. 

През следващите години тандемът Добрев-Алиева се развива със стабилни темпове, та до ден днешен. Сега Добрев е заместник-министър на земеделието и храните, а Атидже Алиева-Вели е заместник изпълнителен директор на фонд "Земеделие" с ресор прилагане на мерките от програмата за развитие на селските райони. И съмненията са, че точно по време на управлението на този тандем са злоупотребите с европейски средства. А дали ще бъдат подкрепени от категорични доказателства, тепърва ще видим.

Само за т.нар. къщи за гости ЕС е налял 202 млн.лв. по програмата за развитие на селските райони, като общият брой на разплатените обекти е 752. Скандалът се разраства, неминуемо ще има отзвук и в ЕС, OLAF ще задейства механизмите по разследванията и последващите санкции. Със сигурност ще реагира подобаващо и новата Европейска комисия .

Така че номерът със замитането на следите, какъвто ще е най-вероятно ефектът от проверките на спецпрокуратурата, МВР и ДАНС, този път май няма мине. Ето защо появата на някои имена в листата на ДПС за евроизборите донякъде прилича на спасителна акция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във