Банкеръ Daily

Общество и политика

Кой къде печели според данните на ЦИК към 15 часа

Вече 67 Общински избирателни комисии са предали протоколите си в ЦИК. Поне в 9 областни града най-вероятно ще има избран кмет още на първия тур, показват данните от обработката на протоколите до 15 часа. Балотажи се очертават в 19 областни града, съобщава БНР.

 

На първи тур ще има избрани кметове

Във Враца - Калин Каменов, Монтана - Златко Живков, Стара Загора - Живко Тодоров, Бургас - Димитър Николов, Велико Търново - Даниел Панов, Габрово - Таня Христова, Кюстендил - Петър Паунов, Кърджали - Хасан Азис, Хасково - Станислав Дечев. Изчаква се обработката на всички протоколи. 

За Хасково данните от обработката на близо 94% от протоколите сочат, че кандидатът на ГЕРБ Станислав Дечев получава 51,42% от гласовете и може да се смята, че е избран за кмет на първия тур.

 

Балотажи

Във Варна данните към 15 ч. сочат, че Иван Портних има 49,4% от гласовете при 79% обработени протоколи и там е вероятен балотаж. Втори е Костадин Костадинов от „Възраждане“ с 14,24%, а малко след него с 14,06% - кандидатът на БСП Анелия Клисарова.

Със сигурност балотаж ще има в София, в Русе и в Пловдив. Балотажи се очертават Ловеч, Благоевград, Сливен, Шумен, Смолян, Плевен и Разград.

В София Йорданка Фандъкова събира според данните към 15 ч. 36,68% срещу Мая Манолова, която е независим кандидат, с 27,35%. Листата за общински съветници на ГЕРБ води в София с близо 32%

В Пазарджик и Видин също ще се гласува идната неделя. 

В Шумен Любомир Христов от ГЕРБ води срещу Венцислав Венков от БСП. 

В Русе кандидатът на БСП Пенчо Милков води с почти 10% срещу опонента си от ГЕРБ. 

В град Ямбол и община Тунджа ще се гласува отново. Досегашните кметове на 3 от 5-е общини в Ямболска област остават на постовете си.

В Добрич борбата ще бъде между досегашния кмет Йордан Йорданов и кандидата на ГЕРБ/СДС Надежда Петкова. 

 

Жалбите  в ЦИК са 257 – почти два пъти по-малко в сравнение с първия тур на местния вот през 2015 г.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева обясни и кога започва предизборната кампания. "Всяка ОИК обявява резултатите за съответната община. В решението, когато ОИК обяви крайните резултати кой е избран или кои отиват на втори тур, от тази дата, от този час, започва да тече предизборната кампания за съответната община, за нейните кандидати. И тя е до деня за размисъл".

 

Кой къде печели

ГЕРБ печели в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово и Стара Загора. Управляващата партия е сред подкрепящите формации на спечелилите пореден мандат кметове в Кюстендил и Монтана. В Кърджали с малко над 53% печели дългогодишният кмет на ДПС Хасан Азис.

ГЕРБ печели почти изцяло област Варна, показват данни на база 50 на сто от обработените протоколи, съобщиха от ОИК. Партията има и най-много общински съветници в морския град, а в областта само в две общини предстои втори тур. Само в две общини във Варненска област ще има балотаж за кметския пост - Провадия и Бяла. 

В Банско при 65% обработени протоколи Иван Кадев от „Обединение за генерална промяна“ печели срещу досегашния кмет на ГЕРБ Георги Икономов.

Четирима от досегашните кметове на общини в Пернишко спечелиха още на първия тур. В община Радомир ще има балотаж.

Кметовете на Земен, Ковачевци, Брезник и Трън спечелиха още на първия тур.

Убедителна победа за кмета на община Септември, подкрепен от ГЕРБ.

Арестуваният кмет на Несебъркойто се кандидатира за пореден мандат като независим, Николай Димитров, печели на първи тур. В Несебър беше регистрирана най-високата в цялата Бургаска област избирателна активност от 68,96%.

В Трявна, след като ГЕРБ не подкрепи досегашния кмет, ще се състезават на балотаж спечелилата най-много гласове Силвия Кръстева от ВМРО-БНД срещу Мария Пенева от ГЕРБ. 

ГЕРБ има шанс да се завърне начело на Каварна, след като досегашният кмет Нина Ставрева отпадна от надпреварата и на втори тур ще се явят кандидатите на ГЕРБ и ВМРО Стоян Йорданов и Елена Балтаджиева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във