Банкеръ Daily

Общество и политика

Кои имена се спрягат за министри в служебния кабинет?

В очакване на назначаването на служебния кабинет, вече се завъртяха и първите имена на евентуалния премиер и министри.

В очакване на назначаването на служебния кабинет, вече се завъртяха и първите имена на евентуалния премиер и министри.

На 11 май Бойко Борисов вече няма да е премиер, а президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство, което да организира предсрочните избори на 11 юли. От ГЕРБ вече обявиха, че кабинетът на Радев щял да е "реваншистки" – вина, която се вменява и на новите партии в отиващото си 45-то Народно събрание, които посветиха краткия си престой там на задачата да започнат да разграждат управленския модел на ГЕРБ.

Едно от имената, които се спрягат за служебен премиер, е на настоящия съветник на президента Стефан Янев. Другото е на Бойко Рашков - бивш директор на Националната следствена служба, а в близкото минало оглавяваше Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Член е на Правния съвет на президента. Третото име е на бившия образователен министър Даниел Вълчев.  

За правосъден министър е спряган Янаки Стоилов.

„Ръководството на БСП снощи е дало съгласието си той да бъде номиниран. Днес Националния съвет с подпис ще даде това съгласие”, заяви журналистката Валерия Велева пред Нова телевизия. 

Според нея името на Бойко Рашков, което се завъртя и за вътрешен министър, не е сигурно.

Служебен министър на отбраната най-вероятно ще бъде Николай Цонев, който бе военен министър в тройната коалиция от квотата на НДСВ. Цонев бе жертва на един от най-крупните удари на прокуратурата по време на управлението на ГЕРБ. Той бе арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от полицаи под ръководството на тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев. 

„Другото интересно лице, според мен, което влиза, е името на министъра на културата – проф. Борислав Минеков. Той е един от основните в Отровното трио, но не влезе в парламента и се разграничи от Бабикян и Хаджигенов. Ето, че е приел поста да бъде министър на културата”, заяви Велева. „Минеков е много отявлен критик на правителството на Борисов, както и на Вежди Рашидов”, коментира Валерия Велева. 

Друго име, което тя споменава, е това на гастроентеролога проф. Крум Кацаров. Тя каза, че двама дипломати също вече са приели да бъдат министри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във