Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОЙ Е ВОИСЛАВ КОЩУНИЦА?

Няма да се оставя властта да ме корумпира. Ще реформирам Югославия и ще я извадя от международната изолация. Ще вкарам в хармония държавата и законите на Бога, казва 56-годишният юрист Воислав Кощуница. Още през 1974 г., по времето на Тито, белградчанинът има проблеми с властта. Тогава критикува промяната на конституцията и губи професорското си място по право. Петнадесет години по-късно отхвърля поканата да се върне в университета. През 1989 г. Кощуница е един от създателите на Демократическата партия, но след три години я напуска. Сам се определя като националист, понякога казва за себе си, че е нормален сърбин.


Всъщност Кощуница е ненаписан лист. Важното сега както за международната общност, така и за сръбската опозиция е, че никога не е давал повод да го подозират за връзки и сътрудничество с Милошевич. Според анализаторите той тепърва трябва да докаже западната си ориентация. Кощуница не спести критиките си към Запада и особено към Съединените щати нито по време на предизборната си кампания, нито в момента, когато народът застана зад него. Сърбия може да се откаже от помощта на САЩ, подчертаваше Кощуница. Във всеки случай експертите са на мнение, че той прави съществена разлика между САЩ и Европа, и не трябва да има и никакво съмнение, че ще се стреми към европейски ориентирана Югославия. По въпроса за Косово Кощуница изглежда твърд в убеждението си, че провинцията трябва да остане сръбска. За разлика от Милошевич обаче е склонен НАТО да остане в района с години.


В крайна сметка днес бихме могли да кажем, че Воислав Кощуница е европейски ориентиран сръбски националист, който се ползва със симпатиите на Запада. Засега единственият публичен отказ, който направи, е да предаде Милошевич на Международния трибунал в Хага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във