Банкеръ Daily

Общество и политика

Кой е последният майстор терзия в България?

Иван Тонев  - Гърбача, е последният майстор терзия в България. Сам, на ръка създава шедьоври - автентични народни носии. Той не е просто герой от исторически възстановки, а човек, който работи всеки ден - за родовата памет.

„Скоро навърших 50 или както се казва 1/3 от живота ми е минал. Това са типични народни носии за края на XVIII и началото на XIX век. Дрехата е втората кожа на човек, от значение е както тогава така и сега, по дрехата посрещат, по акъла изпращат”, споделя терзията пред Нова телевизия.

Преди Иван да се нарече майстор, той работи друго - финансов испектор. „Неведоми са пътищава господни, преди около 6 години се запалих по хайдушкото движение, член съм на „Сдружение Хайдути”. Трябваше да си набавя носия – трудно, преди хората са били по-ниски, набити, не е имало ГМО…”, разказва Гърбача.

Цели 44 години минават, преди Иван да открие своето призвание. Не е от хората, които чакат неволята и така когато не намира истинска мъжка носия за себе си, решава да грабне конеца, плата и иглата и да се научи. Тогава е на 44.

„Той занаятът не се учи, той се краде, краде с очи”, заяви той.

В дюкяна виси табелата: „Търси се чирак” - от година. Въпросът е дали някой ще се престраши и дали ще му хареса?  

Facebook logo
Бъдете с нас и във