Банкеръ Daily

Общество и политика

Кой е господарят на ГЕРБ?

Какво иска партия ГЕРБ от година насам? Незабавна оставка на кабинета "Орешарски" и предсрочни избори за национален парламент! Получи й се.

Да е жив и здрав Сергей Станишев, както съобщи от спешното си задгранично обучение по политика в САЩ сам Бойко Борисов.

Обаче през последните дни нещо в политиката се обърка. Оказа се, че не БСП, а ГЕРБ тупка топката и бави изборите. Защото, видите ли, мислели за хората, които през лятото са на море и планина и не било редно да ги разкарват до урните. А истината е, че на ГЕРБ все още не им е съвсем начертана правата линия.

Обаче положението започва да се избистря. Някъде около 14.20 ч. във вторник (10 юни)Станишев поиска правителството да си ходи още в петък (13 юни), а изборите да бъдат на 29 юли. Оказа се, че макар и зад Океана, ръководството на ГЕРБ не спи. В 16.07 ч. списание "Клуб Z" пусна на сайта си аргументиран текст, според който предсрочният вот може да е най-рано в средата на август. Защото Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, който ще обсъди датата на изборите, е насрочен за 17 юни и според Изборния кодекс най-ранната дата за вота може да е 60 дни по-късно - тоест в средата на август. В 17.39 ч. заместник-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова, която е в САЩ заедно с Борисов, препубликува цитирания текст в профила си във Фейсбук. И като се има предвид часовата разлика от 8 ч., излиза, че тя е станала в ранни доби (6.00 ч.), за да бди над действията на политическия враг.

През седмицата Борисов се включи със серия от интервюта по телефона, от които се разбра: че ще държи мандата, връчен му от президента възможно най-дълго, за да бъде изтеглена датата за изборите за есента. Като се има предвид, че държавният глава е на ГЕРБ, може да се предположи, че протакането ще е досадно дълго. При това, едва ли причината ще е важният за партиите избирател, а нещо друго. Някакъв сценарий, който се пише на крак в други географски ширини на планетата.

Защото няма как мандатоносителят Станишев да иска незабавна оставка на кабинета, а два дни след това да съветва премиера си да не бърза с оставката. Няма как ГЕРБ да иска задължително гласуване, БСП да е категорично против, и само месец след това Станишев да настоява за същата тази поправка в Изборния кодекс. Не стига това, ами Станишев се приши и към отхвърленото от самия него искане за референдум по изборното законодателство, което вече звучи налудничаво. В смисъл, че на луди ни направиха нас, обикновените граждани.

Предпоследно ГЕРБ иска оставката на кабинета до вторник, когато е заседанието на КСНС. Според Цецка Цачева след това съпартийците й щели да участват в заседанията на парламента. Защото при президента щели да се договорят "необходимия минимум решения", които Народното събрание да приеме преди разпускането си.

Но защо ГЕРБ провали пленарно заседание в четвъртък, когато депутатите трябваше да приемат решение за референдума и изборните правила? Обяснението на Цачева, че правната комисия нямала изработено становище, звучи несериозно. Защото ако бившите управляващи държаха на своето, нямаше пречка още сутринта да поискат комисията да се събере, да изработи тесктовете, след което те да бъдат гласувани. Председателят Михаил Миков едва ли щеше да им откаже. Той вече е отстъпчив и предупреди, че ще свика извънредно заседание, тъй като "въпросът за референдума е важен".

За Лютви Местан остана само да обобщи: "Уж всички искат референдум, ама май не са "за". Мая Манолова определи поведението на ГЕРБ като "недостойно и шизофренично", и като "раздвоение на личността".

А осъденият на 4 години затвор Цветан Цветанов гордо отбеляза, че парламентът е изчерпал възможностите си. Да се чуди човек с какви очи той направлява публиката.

На всичкото отгоре Цачева твърди, че ГЕРБ е последователна и отговорна за кворума в 42-то Народно събрание.

Няма причини да твърдим, че отговорните политици в ГЕРБ имат проблеми с психиката си. Има обаче нещо друго, което витае във въздуха.

Случайно ли е например, че в личната страница на Бойко Борисов в интернет челната новина в четвъртък бе свързана със срещата му с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис в САЩ? Официално се твърди, че на нея Харис е благодарил на лидера на ГЕРБ за позицията на България след разследването на терористичния атентат на летище "Сарафово".Информираме се още, че двамата са обсъдили политическата ситуация в България и Европа след изборите за Европейски парламент, както и перспективите за сътрудничество между българската и еврейската общности.

Отделно от това някъде в мрежата излезе твърдение, че редом с Борисов в САЩ на важните му срещи се явява и провалилият се като финансов министър в неговото правителство Симеон Дянков. Сега бившият чиновник от Световната банка е ректор в Русия. Дали пък Борисов не се опитва да е мост между великите сили относно бъдещите им енергийни проекти? Разбере ли се с големите, тогава ще може да си прави коалиции у нас с когото си поиска.

Дори и с Лютви Местан. Нещо, което на този етап изглежда в сферата на фантастиката. Но всеизвестно е, че ДПС никога не са отказва от големия пай.

При подобна развръзка и парламентарните избори могат да се окажат излишни. Хем няма да се трошат държавни пари, хем партията на Николай Бареков "България без цензура" ще се окаже отвъд парламентарния спектакъл в продължение на още 3 години.

Как може да стане ли? Тутакси! В момента, в който президентът връчи проучвателен мандат за правителство на ГЕРБ в рамките на този парламент.

Толкова засега. С уточнението, че до завършването на настоящата дописка инструктажът в САЩ все още не беше приключил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във