Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кой е гласувал за Слави Трифонов?

Тези дни шоуменът Слави Трифонов излезе с ултимативно писмо към все още несъществуващото 44-о Народно събрание. В него той нарежда на бъдещите депутати в срок от две седмици след конституирането на парламента да се заемат с резултатите от проведения заедно с президентския вот референдум и за два месеца да въведат мажоритарна избирателна система, както са поискали 2.5 млн. души. След което доброволно да се саморазпуснат и да се проведат нови избори по новите правила. Ако не се случи - протести! В конституцията не пише такива неща, но очевидно някои спазват законите избирателно.

Нека да направим уточнението, че промяната на избирателната система е наистина едно от първите неща, с които трябва да се заемат новите депутати. Но това трябва да стане обмислено и много внимателно, а не урбулешката, под уличен натиск.

Тонът на шоумена и неговите сценаристи е нетърпящ възражения, та и чак малко груб. Нещо, което видяхме и по време на проведените няколко дискусии по темата. Да не забравяме обаче, че гласувалите на референдума не са гласували за Слави. Двете неща не са тъждествени. Приносът на Трифонов, Сиромахов и компания е, че успяха да предизвикат това допитване.

Второ, около 12 000 гласа не достигнаха референдумът да стане задължителен за парламента. Което значи, че депутатите трябва да го разгледат, но не са длъжни да приемат безапелационно чисто мажоритарен вот в два тура. А могат да се разгледат и други варианти, като например различни типове смесени системи. При тях хем се засилва мажоритарното начало, хем няма опасност от изкривяване на волята на избирателите. Така че не е ясно в качеството си на какъв и на базата на какво Слави "задължава" бъдещите депутати да приемат априори мажоритарен вот в два тура. Освен тези 2.5 млн. души, които са гласували "за", има още един милион, които са отбелязали "не". И още 4 милиона, които са предпочели да не изразяват позицията си. Тяхното мнение не е ли важно? То не трябва ли да се вземе под внимание?

Да не забравяме и още нещо - всеки депутат ще седне на банката в пленарната зала, след като зад него застанат няколко десетки хиляди гласоподаватели. И този депутат ще е пратен в Народното събрание, за да представлява гласувалите за него. Да участва във вземането на решения от името на тези хора, а не под нечий друг натиск.

Вероятно знаейки, че желаещите да гласуват на референдум обикновено са неподготвени за това и от гласовете им се възползват политическите спекуланти и авантюристи, сър Уинстън Чърчил е казал: "Най-добрият аргумент срещу демокрацията е петминутен разговор с обикновен избирател." Ами, думите му се потвърждават не само от Брексит.

Междувременно тази седмица мина второто заседание във ВАС по жалбата на Трифонов и компания срещу ЦИК за въпросните недостигащи около 12 000 гласа. Върховната административна прокуратура зае страната на шоуто, че референдумът трябва да бъде задължителен, докато ЦИК е на обратното становище. Мнението на прокуратурата обаче не е експертно, което трябва да дадат вещите лица, както манипулативно се опитват да го представят в някои медии и от самото шоу. Все още няма решение на съда. То ще стане ясно до две седмици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във