Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кого плаши ДПС?

Крайно време е ДПС да се вгледа в себе си и да престане да се възприема като незаобиколим фактор в политиката. И най-важното - да спре с ултиматумите. Защото самочувствието, понякога граничещо с наглост, обикновено бива наказано от гласоподавателя, макар и с известно закъснение, въпреки добре смазаните механизми за купуване на гласове и контролиран вот. Видяхме го в телевизионен репортаж от европейските избори през май тази година, когато се оказа например, че всичките 231 души, пуснали бюлетините си в пограничното полско градче Ленкница, са гласували за ДПС. Камерите показаха как немалка част от хората дори не знаят кой е байрактарят на движението, както и за какъв парламент гласуват. Обаче част от тях признаха, че емисари им дали по някой друг лев и това било напълно достатъчно да пуснат бюлетините си за движението.

И така, види се, лека - полека ДПС увеличава електората си. На парламентарните избори основно с гласове от чужбина движението получи 38 мандата в 43-я ни национален парламент. Но... ето ви нова картинка от седмицата.


Сметките на Лютви Местан се объркаха


Защото вече е сигурно, че предсрочни избори поне засега не се задават, че Бойко Борисов ще оглави следващото правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, а патриотите и АБВ ще го подкрепят по определени политики. Което, естествено, силно раздразни движението. Защото, колкото и да е шарен българският парламент, той би могъл да заработи на ползу роду, при това с мнозинство от 137 депутати от общо 240 (ГЕРБ има 84, РБ - 23, ПФ - 19, АБВ - 11).

Очаквано се оказа, че Местан не е съгласен. Неочаквано - че оттегли лелейните си обещания за 300 дни подкрепа, и започна да говори през зъби. Поради което във вторник той се опита да върне преговорите за кабинет на кота нула. Целта му очевидно бе да възстанови балансьорската роля на партията си. Тогава след консултации при държавния глава Росен Плевнелиев лидерът на движението си позволи заключението, че правителство с подкрепата на Патриотичния фронт е единственият по-лош сценарий от нови избори. Че ДПС е готово да даде не заявените 300, а цели 600 дни толеранс на бъдещите министри, обаче само за правителство на малцинството между ГЕРБ и РБ.

Това ли е цената на стабилността, която многоуважаваният г-н Местан толкова горещо уверяваше, че ще поддържа? И какво толкова странно вижда той в поведението на ВМРО и НФСБ, които откакто са в коалиция, открито бият тъпана, че ДПС


трябва да изпадне от властта?


Ето какво каза на 4 ноември Местан: "Тази формула на властта не може да се определи като управление на двупартийното коалиционно малцинство, а по същество това е кабинет и управление на четирипартийното парламентарно мнозинство. В него по настояване на Реформаторския блок, което е твърде странно, виждаме Патриотичния фронт. За нас този аритметически сбор между ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ е не просто безпринципен аритметически сбор, а представя един откровен антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС".

Защото нямало как ПФ да се представи като съюз за модерен патриотизъм или като нещо по-различно от "Атака".

И тъй като започва да става все по-ясно къде го стяга чепикът Местан, редно е все пак да попитаме защо в продължение на повече от година той приемаше подкрепата на т. нар. златен пръст Волен Сидеров в правителството на Орешарски? Защо движението си затваряше очите, когато атакистите гласуваха "за" закони на миналото парламентарно мнозинство, а сега хора, отстояващи подобни принципи, им се виждат едва ли не черни. Нещо повече: в политическите среди се говори, че за да оцелее предишният кабинет точно толкова дни, колкото желае ДПС, националистите са били финансово стимулирани от тогавашните съуправляващи. И това е било до момента, в който ДПС е решило да детронира кабинета.   

Това ли е предвидим партньор? Партньор, който хем дава подкрепата си в аванс, хем без никакво основание обяснява, че никой по никакъв повод няма да види ДПС в какъвто и да е формат "ведно с националпопулистки антисистемни партии", визирайки патриотите. Какво толкова искат те? Искат образователен ценз при гласуване, както и децата да поназнайват български език, когато тръгват на училище в България. Как иначе ще разберат преподавателите си?

На това отгоре се оказа, че ДПС плаши новата изпълнителна власт заради това, че тя не иска директно подкрепата й. Защото, видите ли, дошъл миналата седмица лидерът на ЕНП у нас Жозеф Дол и написал рецептата на Борисов:


без ПФ в правителството


Нещо повече: в сряда стана ясно, че Местан е изпратил писмо на Дол (публикувано на страницата на ДПС в интернет), в което пише: "Приехме с дълбоко удовлетворение Вашето послание към ПП ГЕРБ и към Реформаторския блок да не допускат под каквато и да е форма обвързване с Патриотичния фронт, чиито идеи и политическа програма и Вие, и лидерът на ГЕРБ г-н Бойко Борисов определихте като „неприемливи". С безпокойство наблюдаваме как веднага след Вашето отпътуване от страната опитите за сближаване във формула за общо управление между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт продължиха и дори представители на Патриотичния фронт неприкрито заявиха, че целта на подновените срещи и евентуално партньорство е изолацията на либералната партия ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза."

Вече няма никакво съмнение, че ДПС е напът да изпусне част от апетитните си искания  - назначения в администрацията, обществени поръчки, европейски фондове и т. н. Но на какво отгоре тъкмо нейният лидер сега обяснява, че имало опасност от ново задкулисие. Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Нали никой днес вече няма съмнение, че дори Орешарски да е сторил това, то е станало само и единствено по настояване на ДПС?

Има и още нещо притеснително в поведението на движението. Съвсем неслучайно Местан попита в прав текст каква ще бъде позицията на страната ни за случващото се в Украйна. Да не би да намеква за раздробяване на държавата ни така, както Донецк и Луганск се отделиха от страната си? Недоумение буди фактът, че този въпрос бе хвърлен в пространството тъкмо от лидера на партия, която непрестанно твърди, че в продължение на 25 години крепи етническия мир в България. И означава ли това изказване, че сега ДПС предупредително размахва пръст?

Още нещо: измежду българските политици до този момент никой освен Волен Сидеров не си е позволявал изказвания срещу НАТО и Европейския съюз.Тогава защо ДПС се цели в патриотите? И не започва ли напоследък поведението на лидера й да наподобява това на бившия журналист атакист, който при първата си депутатска реч преди три парламента изрече, че


политиците са грухтящи прасета?


Очевидно усетило, че губи позиции, ДПС се загрижи още в първия ден на новия парламент за жертвите от комунистическия режим и депозира три законопроекта, свързани с възродителния процес. Въпрос на време е новото мнозинство да ги отхвърли или приеме. Но лошото в случая е, че движението следва


демодирана политика на разделение


а не на съгласие, за което лидерите й претендират.

Четиридесет и второто Народно събрание например отказа да приеме закон за предизборна агитация на майчин език, а ДПС реагира опасно. Помним какво каза тогава от трибуната депутатът на движението Хюсеин Хафъзов: "Ще продължа да се боря за свободата си и да вървя по стъпките на Осман Калъч, Ахмет Давутоглу от село Искра, Нури Адалъ и Ахмед Доган".

Което почти взриви пленарната зала, а ДПС защити "пламенния" си оратор. Непосредствено преди изборите на 5 октомври Местан знаково се оплака на турския президент Реджеп Ердоган от законовото изискване за агитация в държавата България, което трябва да се извършва на български. А на 15 октомври ЦИК глоби и Местан, и Хафъзов за агитация на турски. Е, оказа се, че и законодателите у нас съзнателно нарушават законите.

Според избирателната комисия например изказванията на Хафъзов от кампанията за национален парламент могат да се тълкуват като призив за национално и етническо противопоставяне, за което ЦИК сезира прокуратурата. Там обаче казусът е заплетен, защото става дума за агитация на територията на Турция, а българските закони не могат да действат на територията на друга държава.

Някой да е чул за подобни нарушения от страна на патриотите? За сметка на това обаче форумите са пълни с предложения и Сидеров да бъде глобен за агитация на руски език, използването на руски символи и руски военен оркестър в предизборната си агитация.

Излиза, че "Атака" и ДПС започват все повече да си приличат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във