Банкеръ Daily

Общество и политика

Когато се пишат правила и норми, трябва да се обезпечи и тяхното спазване

"Системата за споделено ползване на електрически тротинетки в София е частна инициатива и операторът на услугата си носи стопанския риск. Ясно е, че нещо, което е на улицата, винаги може да бъде обект на вандализъм и посегателство". Това каза пред БНР общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера по повод появилите се информации за 15 откраднати тротинетки в София, която по-късно беше опровергана. Той коментира, че местата за паркиране на велосипеди и електрически скутери са отнели паркоместа за автомобили.

"По директива тези тротинетки са приравнени на велосипедите и най-простото нещо беше да се направи едно предложение до парламента и с няколко поправки в Закона за движение по пътищата част от проблемите да се решат", каза той по повод липсата на правила по отношение на движението на електрическите скутери.

По думите му когато се пишат правила и норми, трябва да се обезпечи и тяхното спазване. Самото присъствие на една правна норма не означава, че тя ще породи желания ефект, ако няма кой да контролира", коментира общинският съветник. Според него появата на тротинетки е нова ситуация за обществото и докато правилата за движението им не са зададени това ще създаде хаос. "Ясно трябва да се очертаят възможностите на институциите да контролират процеса", подчерта Контрера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във