Банкеръ Daily

Общество и политика

Когато натиснем копчето за рестарт, получаваме по-лошо, смята Красен Станчев

"Много са ясни разликите между времето преди VII ВНС и сега. Както написа Веселина Седларска, когато натиснем на компютъра копчето за рестарт, той дава същото - всъщност не е същото, а по-лошо". Това каза пред БНР икономистът Красен Станчев - депутат от VII Велико народно събрание в коментар на предложението на ГЕРБ за свикване на ВНС и приемане на нова Конституция.

"Тогава имаше нужда да се решат няколко проблема - разделението на властите, въвеждане на плурализъм, да се определят правата на собственост и неща, свързани със защитата на правата на отделния човек и на различните съсловия в България", припомни той и добави, че тогава е имало и обществено настроение за това.

Икономистът подчерта, че през 1991-ва година приемането на Конституцията е било начало на нещо, а сега е в края на един мандат, "което много напомня поведението, известно в практиката на страните от бившия Съветски съюз". "В Русия има три пъти промяна на Конституцията им в края на мандата на Путин, включително и тази година", посочи Станчев.

Според него сега ГЕРБ предлагат проект за нова Конституция с идеята да печелят време и да се отлагат решения, които се изискват от обществото.

"Без да се засяга онова, което вече е направено, дори то се влошава по няколко начина. Първият е, че се бетонира основният недостатък в сегашната уредба - прокуратурата става политически орган. Другото нещо, което се прави, е да се разрушат основите на вече формираната демокрация - първият начин е технически, като това става, като главата за правата на гражданите се поставя накрая в Конституцията, вторият начин за това е с намаляването два пъти на броя на депутатите, което намалява два пъти опосредствеността на достъпа на гражданите към държавните органи. Така два пъти се намаляват и разходите за подкупване на народните представители", коментира Красен Станчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във