Банкеръ Daily

Румен Радев:

Когато авиацията е средство за лични политически интереси, винаги излиза скъпо

Президентът Румен Радев коментира пред репортери новата поръчка за още 8 самолета F-16. Той подчерта, че България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя. Но на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като "средство за лични политически интереси и се погазва военната експертиза", винаги излиза скъпо. Води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи и до загуба на човешки живот.

"Това е една много сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира далече извън представите на този, който взима решение. Затова трябва да се уважава военната експертиза", смята Радев.

По повод това, че предстои Конституционният съд да разгледа запитването на президента дали създаването на временна парламентарна комисия за нова конституция противоречи на основния закон, държавният глава заяви: "Надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата Kонституция от невежеството и гаврите, които ѝ се поднасят от управляващите."

Президентът бе помолен да коментира и предстоящото заседание на българо-македонската комисия.

"Моето послание е повече към политиците, които взимат решение. Те не могат да абдикират от този важен и за България, и за Северна Македония, и за Европейския съюз процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство и уважение на историята“, изтъкна Румен Радев. "Компромиси не могат да се извършват с история, идентичност, език, с искания за национални малцинства, защото това има дългосрочни последствия за отношенията вътре в Европейския съюз, който искаме да бъде солидарен, кохерентен и единен", добави той.

Държавният глава прие почетния караул по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили пред Паметника на българския летец до сградата на Народното събрание. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във