Банкеръ Daily

Общество и политика

Кога ще видим светлина в тунела

проф. Тодор Кантарджиев

Ние сме единствената държава в Европа, която в рамките на 24 часа дава резултатите от PCR тестовете. Лабораториите работят денонощно вече два месеца и половина.

Това обяви проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

По повод упреците, че от Националния оперативен щаб не правят анализи, проф. Тодор Кантарджиев посочи, че съобщаваните данни, подавани от всички лаборатории, РЗИ-та и болници, се събират и обработват от аналитичния отдел на Военномедицинска академия, в който денонощно работят десетина души. Освен от този отдел по аналитичната част работят и от Националния център по заразни и паразитни болести (с водещ епидемиолог – главен асистент, завършил Хайделбергския университет). По-конкретно проф. Кантарджиев даде следните данни:

Първи показател: 14-дневна кумулативна заболяемост

Събира се всеки ден броят на доказаните случаи и се сумира с този от предходните тринадесет дни. На 2 април 2020 г. този показател е 4.5, а в началото на май става 10.7, като проф. Кантарджиев припомни, че от Щаба са предупредили, че в края на април очакват увеличаване на броя на случаите. В момента този показател е 7.8 и има тенденция на намаляване на заболяемостта.

Втори показател: ефективно репродуктивно число

Показва един болен колко души заразява. Потенциалът на различните заразни заболявания е различен – един болен с магарешка кашлица заразява 17 души, при грипа един болен заразява между 1.5. и 2-ма души. При коронавирусната инфекция, при липса на контрол и мерки, един човек може да зарази трима души. Когато този показател е под 1, означава, че епидемията гасне – т.е. когато десетима болни заразяват деветима. Ако не се взимат мерки, десетима болни могат да заразят 30-35 души. В момента у нас този показател е около 0.8 – 1.2 и през последните две седмици го поддържаме около 1. В първите седмици на заболяването е бил 1.7, в началото на май – 1.17. „Ако с малко усилия на обществото, при спазване на мерки и при хубавото време, обърнем това число да е по-малко от 1 – т.е. десетима души да заразяват по-малко от десетима, тогава ще видим и светлина в тунела, обясни проф. Кантарджиев.  

Трети показател: време на удвояване на случаите

Показва колко бързо се развива епидемията. В края на март този показател е десет дни, после става 12 дни, а в момента е над един месец.

По отношение данните за денонощието: направени са 1094 PCR проби и при тях са регистрирани 36 нови случая на коронавирусна инфекция. С тях общият брой на Covid-19 у нас става 2211 души, от тях активните случаи (всички без оздравелите и починалите) са 1505 души.

За последните 24 часа са починали трима души – 74-годишен мъж и 66-годишна жена с  придружаващи заболявания, настанени в болницата „Пирогов” и 31-годишен мъж, лекуван в МБАЛ-Ямбол. Той е имал диабет, а обикновено това заболяване се изостря много тежко от остро инфекциозно заболяване и ако го нямаше коронавируса, той щеше да живее още дълго, обърна внимание проф. Тодор Кантарджиев.

С новите три жертви общият им брой у нас става 108 души. Излекуваните за денонощието са 25 души, като с тях общият брой на преборилите Covid-19 става 598 души или 26% от заболелите.

Проф. Тодор Кантарджиев посочи и няколко други процента: 6% от заразените са деца и 11% от заболелите са медицински персонали или общо 241 души.

Вчера в страната е било регистрирано огнище на Ку-треска с над 20 положителни случая. Локализирано е в област Габрово – в селата Крамолин, Ловнидол и Съботковци. Там вчера 14 души, работещи в две кравеферми и една овцеферма, са дали положителни PCR проби за Ку-треска. Проф. Кантарджиев обясни, че дава тези данни в рамките на брифинга, тъй като заболяването протича с висока температура и се е предполагало, че имат коронавирусна инфекция.

Проф. Кантарджиев сподели, че изпитва голямо удоволствие, когато вижда колко много изследвания правят лабораториите и колко малък е броят на заразените; как вече почти нямаме случаи в старческите домове и в домовете за младежи с умствена изостаналост и как в болниците са сведени до минимум случаите на заразени сред медицинския персонал. „Това удоволствие не могат да го изпитат тези, които критикуват, че само плашим”, обърна внимание проф. Кантарджиев и добави:

"У нас сме имали 120000 души под карантина. Можете ли да си представите какъв огромен ресурс е това - на гранична полиция, на РЗИ (около 1000 души), на полиция, жандармерия!” И ако не бяха тези мерки, сега щяхме да достигнем броя на някои други държави. Данните, които проф. Кантарджиев посочи в международен план, бяха:

Общо в света с коронавирусна инфекция са регистрирани 4677000 души. В Съединените щати – общо 1493000 души, новорегистрирани 9229 души и общо починали – 88930 души.

В Испания – 2138 новозаразени, 104 нови жертви за денонощието и общо 27500 починали.

В Русия – 9200 нови случая, общо 272000 случая, за денонощието са починали 119 души.

Във Великобритания – 3450 нови случая, 468 жертви само за последното денонощие.

В Италия – 875 нови случая и 152 починали за денонощието.

В Бразилия – 4654 нови случая за последните 24 часа.

В Белгия – общо 54989 случая, от които за последното денонощие - 345 нови случая.

В Турция – общо 146000 случая, от които 4050 починали.

В Румъния – общо 16700 случая, като за последните 24 часа са регистрирани 267 нови случая.

В Сърбия – 58 нови случая за денонощието и общо 10 000 заболели.

В Северна Македония – 22 нови случая за денонощието и общо 1762 заразили се с коронавирусна инфекция.

Накрая проф. Кантарджиев обърна внимание, че там, където държавите са си запазили районните здравни инспекции, се вижда, че се справят по-добре. А в последните дни едни от яростните критики срещу мерките на Националния оперативен щаб идвали от някогашен „големец в здравеопазването”, за когото може да се види какво е направил по време на своето управление – как е намалил бройките в РЗИ-итата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във