Банкеръ Daily

Общество и политика

Кога COVID карантината е 10 и кога 14 дни?

В кои случаи трябва да останем под карантина вкъщи и кога домашната изолация е за 14 и кога за 10 дни? Столичната регионална здравна инспекция изброи предписанията.

На задължителна изолация или лечение в домашни условия за период от 14 дни от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат: заразоносители без симптоми; хора с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38 градуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение), такива с потвърден случай на Ковид-19, за които лекуващият лекар е предложил болнично лечение, но те писмено и изрично са заявили отказ от такова.

Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило.

Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването.

От здравната инспекция поясняват, че ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява.

Преди няколко дни по време на редовния брифинг на Националния оперативния щаб беше обявено, че Министерството на здравеопазването ще реши дали да бъдат известявани поставените под карантина с есемеси, обяви изпълняващият длъжността директор на столичната Регионална здравна инспекция Илонка Маева. Тя уточни, че предложението е на столичната инспекция и е изпратено на министерството за одобрение.

Лабораториите да могат да вземат и телефоните на изследваните, а тази информация да бъде изпращана автоматично на РЗИ. Ако тестът е положителен, от РЗИ ще издирват телефоните на контактните и също ще ги въвеждат в системата. Идеята им е да бъдат уведомени с есемес, че са контактни, за да могат да се самоизолират. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във