Банкеръ Daily

Общество и политика

Коалиционното споразумение вече е факт - подписано е от лидерите

Коалиционното споразумение вече е подписано. Лидерите на четирите преговарящи формации сложиха подписите си под документа.

Кирил Петков и Асен Василев, съпредседатели на "Продължаваме промяната", потвърдиха подписването на коалиционното споразумение от "Демократична България", "Има такъв народ" и "БСП за България".

Пред журналисти в парламента двамата представиха готовия документ, който се очаква да бъде публикуван по-късно тази вечер.

"Току-що споразумението беше подписано от всичките наши коалиционни партньори", посочи Кирил Петков и допълни:

"Това, което виждате пред вас, е поне за пръв път в модерната история на България такъв детайлен документ по всичките възможни политики, по които имахме и групите, и експертите, които дискутирахме, всичко влезе в този документ. Той е 140 страници, и реално ще даде възможността тази коалиция да бъде здрава и да работи за дълго време, защото не са общи приказки и има детайлни политики, има детайлни очаквания и всеки един министър на това правителство ще трябва да се справя с тези задачи".

"Чувството е добро, защото голяма част от трудните решения бяха изчистени предварително. Както знаете, има доста спорове, има доста решения, има доста разногласия между тази коалиция. Тя не е естествена коалиция. Минахме три пъти през избори, за да стигнем дотук, и беше много важно, това което направихме първата седмица абсолютно публично пред всички граждани беше да се стиковат политиките", посочи Асен Василев.

Малко по-късно бе съобщено, че "Продължаваме промяната" ще представи утре - 11 декември, предложението си за структура и състав на Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на формацията. Това ще стане в 13.00 часа, в сградата на Народното събрание. 

Кирил Петков заяви, че е подготвен, че за всяко от имената може да има и негативни коментари.

"Тук спазваме две неща - едното е, че на всеки един коалиционен партньор дадохме правото да излъчи своите представители, рамкирани обаче с това споразумение. Тези хора ще очакваме да свършат тази работа и, ако не я свършат, всеки ще се носи отговорност. Ако я свършат, тази коалиция ще бъде историческа за България. Всеки коалиционен партньор носи отговорността за отбора, който той предлага. Тези хора стават един общ отбор на България", каза още Кирил Петков.

По-рано в петък Националният съвет на БСП одобри единодушно коалиционното споразумение за съставяне на правителство и одобри кандидатите на БСП за вицепремиер и министри. Председателят на партията, макар и в оставка, Корнелия Нинова последна е положила подписа си под документа. 

По.рано през деня споразумението и било подписано от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов го е подписал в партийния си офис.

"Продължаваме промяната" обяви, че събира подписи за извънредно заседание на парламента в понеделник, на което да се гласува проектокабинетът.

Утре президентът Румен Радем ще връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на посочения от най-голямата парламентарна група на "Продължаваме промяната" за министър-председател Кирил Петков. Той веднага ще го върне изпълнен, придружен от списъка на министрите от коалиционното правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във