Банкеръ Daily

Общество и политика

Коалиционното споразумение между ГЕРБ и Патриотите няма да се преразглежда

Няма да има преразглеждане на коалиционното споразумение между ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Това се разбра от думите на вицепремиера Томислав Дончев в интервю пред Нова тв. Дончев призна, че има много интензивна вътрешна динамика, но бе категориричен че няма да се гледат условията на споразумението.

На 2 юни вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че ще иска преразглеждане на споразумението си. След изборния ден на 26 май лидерът на ВМРО и министър на отбраната изрази недоволството си от поведението на техните коалиционни партньори от „Атака” по време на евроизборите. Той заяви, че не знае как ще се гледат в очите и как занапред ще работят с атакистите.

След изборите лидерът на НСФБ Валери Симеонов подчерта, че състоянието на коалицията не зависи от изборите. Ден по-късно от ВМРО се заканиха, че всяка клевета ще мине през съда, имайки предвид пререканията си с лидера на "Атака" Волен Сидеров. Лидерът на НФСБ обаче отрече да има скандал в малката коалиция.

Изострените отношения в т.нар. малка коалиция в управлението започнаха да се проявяват около година след като започна управлението на третия кабинет на Борисов. Конфликтът обаче беше преди всичко между Волен Сидеров и Валери Симеонов, като първият поиска оставката на вицепремиера, а депутатите от НФСБ свалиха доверието си от лидера на "Атака" като шеф на парламентарната група на „Обединени патриоти”.

Що се отнася до намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев за получен глас вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че понякога се налагат и непредвидени решения.

"Ако някой тласка целия разговор на нивото на популизма, конвенционалните мерки не винаги дават резултат. Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, друго - на гърба на партиите", каза Дончев. Запитан дали това предложение не е популистко, той обясни: "Популизъм е да обещаваш нещо, което или не може да стане, или има ефект, обратен на очакванията".

"Питате ме дали това може да бъде доведено до край - да, може да се случи. И хората, и институциите на фона на Сметна палата, партиите няма да харчат пари от публично финансиране. На първо време може да се свият много разходи - куп кампании, които се правят", каза той и поясни, че това ще се отрази на семинари, обучения, мероприятия, организирани от партиите.

Вицепремиерът не разясни за отпадането на Цветан Цветанов от ръководните постове. "Трябва да има структурни промени, една партия трябва да се опита да бъде по-близо до хората. За мен е важно да се повиши имунитета, да има механизми, които да реагират веднага - който се е самозабравил да може веднага да бъде санкциониран", каза Дончев и допълни, че ще има промени в устава на ГЕРБ.

Относно закупуването на нов тип изтребител и преговорите, които водят представители на правителството ни със САЩ, Дончев обясни, че финалната оферта още не сме я получили. Според него не е коректно да бъдат сравнявани цените, на които се предоставят изтребителите на различните страни, тъй като за някои държави това е надграждане - те разполагат с подобни самолети и сега закупуват по-висок клас.

"В момента е спекулация да се коментира каквато и да е цена. Когато имаме - ще видим", каза Дончев. Българското правителство не работи под натиск, подчерта той в отговор на въпрос може ли да се промени критерият за приемливост на офертата за Ф-16.

"Не бива да се води разговор по този начин - купуването на боен самолет не е като купуване на домакинска техника - там се купуват и софтуер, обучават се пилоти, ставаме част от една колективна система", посочи Дончев.

За думите на президента Румен Радев от Русия, когато той препоръча правителството да не е срамежливо с цената на газа, вицепремиерът каза, че цената на газа не се формира от силно желание, ще търпи еволюция и газовата карта се променя много. Предразсъдъци за цената на газа не трябва да има, категоричен беше Дончев. „Чудеса се случват в цирка или в телевизията. В политиката и в икономиката рядко се случват чудеса”, отбеляза той.

Разходите за праване на къщи за гости са под 1% от евросредствата, но абсолтютно незаслужено този скандал слага петно върху всички европроекти, коментира още Томислав Дончев. Като дългогодишен вицепремиер, който отговаря за еврофондовете, той заяви, че има къщи за гости, отишли при роднини, както и при служители на Държавен фонд "Земеделие". По думите му, това е гнусно. Ако не е публикация, която да взриви общественото мнение, нямаме механизъм за проверка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във