Банкеръ Daily

Общество и политика

Коалиционният съвет търси начини за излизане от политическата криза

След като премиерът Бойко Борисов в сряда заяви, че е готов да се оттегли, но правителството да продължи да работи, днес се събра Съветът на управляващата коалиция. По непотвърдена информация коалиционните партньори от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в момента заседават в сградата на Министерския съвет.

Един от обсъжданите варианти за изхода от политическата криза е оставка на правителството в края на септември. Това обяви по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев. Този вариант се обсъждал в последните дни, за да може Народното събрание да може да приеме всички важни закони. По думите му така ще може да влезем подготвени есента и зимата.

Премиерът Борисов вече лансира вариант, при който той да се оттегли на поста, а правителството ще продължи да управлява в рамките на този парламент. "Ще продължа разговори с коалиционните партньори и ще предложа, включително вариант аз да си тръгна, а правителството да продължи", съобщи Борисов на националната конференция на ГЕРБ.

Вицепремиерът и министър на отбраната от "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов пък намекна, че управляващото мнозинство ще се опита да опази властта до редовните парламентарни избори през март, казвайки, че изборите ще проведат, когато е отредила конституцията.  

Дончев отхвърли варианта той да заеме премиерския пост, тъй като правителството трябвало да бъде оглавено от лидера на партия, която е първа политическа сила. "Има вариант – министър-председателят подава оставка, завърта се ролетката и ако в рамките на този кабинет се сглоби друга конструкция, ще има кабинет, ако – не, няма да имаме", обясни Дончев.

Предполага се, че ако Борисов подаде оставка, може да бъде заместен от социалния министър Деница Сачева или от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във