Банкеръ Weekly

Общество и политика

Коалицията с Марешки взе главата на Орхан Исмаилов

Веселин Марешки и Орхан Исмаилов

Председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Орхан Исмаилов беше изключен от нея броени дни след като подписа споразумение с лидера на "Воля" Веселин Марешки и още две формации за създаване на коалиция "Воля - българските родолюбци" за участие в изборите за Европейски парламент. Миналата седмица Марешки, Исмаилов, лидерът на Земеделски съюз "Александър Стамболийски" Спас Панчев и председателят на "Обединена социалдемокрация" Йордан Йорданов, тържествено обявиха на специална пресконференция новата коалиция.

Решението за отстраняването на Исмаилов е взето от ръководството на партията почти единодушно. Според Изпълнителния политически съвет заявката за участие в коалицията е направена еднолично. Заради това местни лидери поискаха или оттегляне от нея, или оставката на Исмаилов, но той отказа да я подаде. Вместо това представи проверка на Контролния съвет, според която е действал по решение на съвета. 

Мястото на Исмаилов временно зае досегашният му заместник Касим Дал, който е и създател на формацията. Той обяви, че НПСД няма да е част от новата "тюрлюгювеч коалиция" на Веселин Марешки.

"Не съм съгласен с тази коалиция, защото в партията не сме взимали такова решение. Това беше негово лично решение", обясни Дал. Той посочи, че НПСД е пронатовска, проевропейска и винаги е защитавала тези идеи. "Именно затова няма как да участваме в една такава коалиция. Идват евроизбори и нито принципите, нито идеите ни позволяват да бъдем в една коалиция с крайната десница в Европа. В тази коалиция участват партии от крайната левица до крайната десница", допълни Дал.  

Исмаилов научил за изключването си от телевизията. Той обвини съпартийците си, че са нарушили устава, защото единствено председателят можел да свиква Изпълнителен съвет. По думите му "това е частна партия на Касим Дал. Същият този човек гласува за това споразумение, за коалиция с Марешки. Тринайсет гласуваха за това". Изгоненият председател нарече Дал "кукловод", а случилото се "активно мероприятие", целящо да го дискредитира и се закани да сезира главния прокурор, защото "внушиха, че не съм спазил устава".

"Аз даже не съм подписал коалиционно споразумение. Имаме позиция по пет точки. Това ни бе единствената алтернатива да участваме в изборите. Иначе трябваше да бездействаме. Изпълних волята на Изпълнителния съвет", подчерта Орхан Исмаилов. Той обвини Касим Дал, че искал да бъде като Доган и да ръководи НПСД зад параван. Според вътрешнопартийни слухове Дал и Исмаилов не си говорели повече от година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във